Szállítási díjak   |   Ingyenes szállítás 35.000 Ft-tól (GLS) |  Hűségprogram | Bolt: Dunaharaszti Fő út 178.

Segíthetünk?  +36 70 578 8141

info@kaveverzum.hu

Szemes kávé

A KávéVerzumnál mi abban hiszünk, hogy a kávé több, mint egy reggeli ébresztő. A kávét aromája, változatos ízvilága miatt is szeretjük. Elkészítése egy szertartás, de persze akadnak olyan napok is, amikor csak egy gyors kávé fér bele.

Kínálatunk összeállításánál arra törekszünk, hogy vásárlóink megtalálják kedvenc kávéjukat, illetve számukra új és különleges tételekkel tudjanak megsimerkedni. A klasszikus nagyüzemi kávék mellett hangsúly fektetünk a kisebb pörkölőkből származó, friss pörkölésű tételekre, valamint az olyan "gastro" kávékra amelyet kifejezetten kávézók, éttermek számára fejlesztettek ki.

Miért a szemes kávé?

A frissen őrölt kávébabból készített ital sokkal aromásabb és testesebb, mint az őrölt kávé. A kávébab leőrlése után az aromák 60-70%-a pár órán belül eltávozik. Biztosan tapasztalták már páran, hogy az őrölt kávéból felbontás után pár héttel készített ital üres, gyenge és kevésbé aromás. 

Másik fontos szempont, hogy az adott kávékészítési eljáráshoz az őrlőt pontosan be tudjuk állítani, hogy a kávébabból a legjobbat hozzuk ki, legyen szó eszpresszó, kotyogós vagy filterkávékról, amelyekhez durvább őrleményméret szükséges.

 

Hogyan válasszunk szemes kávét?

A piacon szinte már túlkínálat mutatkozik a kávék terén is. A kávé kiválasztásánál több szempontot is érdemes fontolóra venni egy-egy tétel kiválasztásánál. Szerintünk az egyik legfontosabb szempont annak figyelembevétele, hogy milyen eszközzel készítjük a kávénkat. Íme néhány javaslat:

Kiválasztási szempontok eszpresszógéphez:

elsősorban közepes, vagy közepesen sötét pörkölésű, lehetőleg friss pörkölésű kávét javaslunk. Ha a kommersz kávékra esne a választás akkor mindenképpen győződjünk meg arról, hogy a gyártó eszpresszó géppel történő készítéshez javasolja a kávét. A nem megfelelően kiválasztott kávé ugyanis több bosszúságot, mint örömet fog okozni. Néhány javaslatunk:

  • Eszpresszó profilra pörkölt kézműves kávék
  • Olasz „gastro” kávék: Hausbrandt, Mokaflor, Filicori
  • Olasz kommersz kávék: illy, Vergnano, Pellini, Bialetti

 

Szemes kávé ajánlatunk automata kávéfőzőkhöz:

Elsősorban az Arabica-Robusta keverékeket ajánljuk az automata kávégépekhez, de természetesen választhatunk 100% arabica kávét is. Amire mindenképpen figyeljünk, hogy kerüljük a világos pörkölésű kávék alkalmazását automata kávéfőzők esetén. Egyrészt a babok szerkezete kemény, így az őrlőkéseket hamar tönkreteszi, főleg a kerámia késeket. Másrészt a világos pörkölésű kávék kevésbé porózusak, így sokkal nehezebben kivonatolhatóak (nehezebb belőle kivonni az édes ízeket) – így a végeredmény szinte biztosan egy savanyú ital lesz.

 

Filter kávék készítéséhez pedig mindenképpen a friss pörkölésű kávéinkat javasoljuk, erre létrehoztunk egy külön termékkategóriát, amit itt találsz.

 

A kávé frissessége

A másik fontos tényező a kávé frissessége. Minél frissebb a kávé, annál intenzívebb és aromásabb. De a túl friss kávé sem jó – javasoljuk, hogy pörkölés után legalább 10 napot várjunk a zacskó felbontásával, de a legjobb, ha 3 hetet várunk. A kisüzemi pörkölőkből származó tételeink esetében weboldalunkon megtalálod a pörkölési dátumot, ezek szavatossága 0,5-1 év.

A nagyüzemi kávék esetében pedig a szavatossági időt tüntettük fel a weboldalon, amelyek esetében a szavatosság mindig 2 év, így könnyedén kiszámítható az adott kávé frissessége. Nagyüzemi kávék esetében nagyon nehéz néhány hetes tételt találni – így ne is keressük, hiszen a pörkölés után heteket, hónapokat töltenek különböző kereskedések raktáraiban és áruházak polcain.

 

Pörkölési profil

Biztosan hallottál már világos, közepes vagy sötét pörkölésű kávéról. Ezen belül jóval több pörkölési osztály – úgymond profil létezik. Nem kívánunk ennek belemenni a részleteibe, csupán a kávé ízére gyakorolt hatásait szeretnénk nagyvonalakban bemutatni.

Túlnyomórészt jellemző, hogy a világos pörkölésekre a savasság és az alacsony testesség jellemző, ekkor érződnek ki legjobban a kávé termőterületére jellemző ízjegyek sajátossága. A legnépszerűbb pörkölési szint a közepes, hiszen ilyenkor már a kávé savasságát elnyomja a karamellizálódott cukrok édessége, a kávé megfelelően testes, kiegyensúlyozottan pörkölt ízű, és a kávé fajtajellegei még azonosíthatók az ízében. A sötétebb pörköléssel testes, pörkölt ízű kávét ihatunk, alacsony savassággal. A sötét pörkölést eszpresszóhoz javasolják.

 

A kávé ára

A kávé árát számos tényező befolyásolja, mint például:

  • fajta (arabica – robusta) terméshozama
  • termőterület jellege: elhelyezkedése, éghajlat, magasság, környezeti hatások, kártevők elleni védekezés
  • munkaerő
  • infláció
  • kereslet – kínálat
  • Grade – azaz a kávé osztályozása: ez a kávé minőségét jelenti. A legmagasabb válogatott szemekből, csak limitált mennyiség érhető el, ezt jellemzően a kisebb pörkölők vásárolják fel és a kávé csak időszakosan érhető el (általában 85 pontnál magasabb zöld kávé)

Ezek tekintetében jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy 3.000 Ft /kg áron nem a TOP minőséget fogjuk megkapni, hanem a legolcsóbb alapanyagból előállított sötétre pörkölt tételeket.

Szűrés