+36 70 578 8141      info@kaveverzum.hu     |     Ingyenes szállítás 35.000 Ft-tól

Kávé

Az értékes kávébab nem más, mint a kávécseresznye magja, melyet csak formája miatt hívunk babnak. A gyümölcs betakarítása a kávékészítés kiindulópontja, azonban már ahhoz is sok idő és odafigyelés szükséges, hogy termést hozzon. A kávé igencsak kényes növény, optimális feltételek mellett is csak a negyedik évtől kezd teremni, a kávécseresznye beéréséig fajtától és klímától függően 6-11 hónapra van szükség. A magasabb, hegyvidéki területeken és az árnyékban nevelt kávék termése például lassabban érik, íze viszont kifinomultabb, gyümölcsösebb lesz.

 

 kávécseresznye

Az Arabica Kávé

Az arabica kávé magasabb minőségű, aromásabb és jobb ízű, mint a robusta. Ez az árában is tükröződik. Termesztése sok körültekintést és gondosságot igényel. A kávécserjék fejlődéséhez a tökéletes feltételeket 900 – 2200 méter közötti trópusi területeken lehet biztosítani, hiszen nélkülözhetetlen számukra a termékeny talaj, a nagy és egyenletes csapadékmennyiség és a 15–24 °C közötti hőmérséklet. A gazdák a termést kézzel takarítják be. A kávébab termése ovális, kissé lapos és két kávészemet tartalmaz, valamint 7-9 hónap szükséges az éréshez. Az arabica kávé adja a kereskedelemben kapható kávé 75%-át. A kávénövény származási helye Etiópia.

 

A Robusta kávé

A robusta kávé igénytelenebb, ellenállóbb, jobban tűri a hőséget és a nagy páratartalmat. Termőterülete a 900 méter alatti trópusi síkságokon van. Elsősorban Nyugat-Afrikában és Indonéziában termesztik. Durvább, fanyarabb, savasabb és földes ízvilággal rendelkezik. Ez adja meg a kávé testességét, erősségét. Koffein tartalma kétszer olyan magas, mint az arabica kávénak. Az ára pedig körülbelül fele annyi. A kávészemek kisebbek, mint az arabicáé, viszont többet terem. A nagyobb gyártók kínálatában rengeteg arabica-robusta keverék található, amit eszpresszó készítéséhez használnak leggyakrabban. 

 

 

A kávé-öv

A legjobb termesztési körülmények az Egyenlítő körül találhatók, az úgynevezett kávéövben. A kávé kizárólag trópusi és szubtrópusi régiókban nő az Egyenlítőtől délre.

A kávét az övezeten belül mintegy 80 országban termesztik, bár csak néhányuk termel gazdaságilag jelentős mennyiséget. Brazília termeli a világpiacon forgalmazott kávé egyharmadát.

a kávéöv térképe