+36 70 578 8141      info@kaveverzum.hu     |     Ingyenes szállítás 35.000 Ft-tól

Matcha tea

A Matcha egy igazi SZUPERFOOD ami felfrissít és rendkívül egészséges!

Elmondható, hogy a világ legegészségesebb "ételei" közé tartozik. Tele van antioxidánssalantibakteriális hatású, méregtelenít, csillapíthatja a szervezetben fellépő gyulladásokat és energiával látja el a testet (és az elmét). 

Kínálatunkban megtalálhatóak a ceremóniális matchák, amelyeket önmagukban fogyaszthatsz, illetve a culinary macthák, amelyet konyhai felhasználásra alkalmasak.

9 termék 1 9
KávéVerzum ajándékutalvány
Szállítási idő:
2-5 Munkanap
5 000 Ft

Mi a matcha?

A matcha egy különleges módon termesztett és feldolgozott, porrá őrölt, japán eredetű zöld tea.

Rendkívül gondos munkával állítják elő válogatott magas minőségű alapanyagból! A termesztése és a gyártása is eltér a szálas teákétól. MATCHA teának kizárólag a Japán eredetű árnyékolt tenchából készült porított teát nevezhetjük. Ami ettől eltér az nem más, mint egyszerű zöldtea őrlemény. Az árnyékolás egyrészt megvédi a növényt a fagykároktól, másrészt a kitakarása után a növény fotoszintézis hatására minden energiáját a friss hajtásokra összpontosítja. Ezekből a friss hajtásokból készül a tencha, ami a nem más, mint tiszta tealevél, tehát a tealevél szárait és fás részei eltávolítják az őrlés előtt.

A Matcha fogyasztásakor szinte a teljes tealeveket elfogyasztjuk a hagyományos zöld teákból készült főzetekkel szemben. Így jótékony hatásai és egészség megőrző hatásai miatt egyre népszerűbb a világon.

 

Mivel a matcha fogyasztása közben szinte a teljes tealevelet elfogyasztjuk a hagyományos főzettel szemben, így jóval kedvezőbben az egészség megőrző hatásai.

Az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásai:

  • Köztudottan élénkít, azt viszont már kevesn tudják, hogy lassabban felszívódó koffeint tartalmaz, emiatt tovább is hat.
  • Ahogy már fentebb is említettük magas az antioxidáns tartalma a katekineknek köszönhetően. Ezek olyan vegyi anyagok, amelyek a polifenolok, azaz az antioxidánsok csoportjába tartoznak. Főként a szabad gyökök semlegesítéséért és a nehézfémek eltávolításáért felelősek a szervezetből. Lehetővé teszik a test számos belső rendszerének szabályozását és javítását, valamint késleltetik az öregedést.
  • Gazdag C-vitamin, E-vitamin és ásványi anyagokban
  • Klorofill tartalma is jelentős, ezt élénk zöld színe is mutatja. A klorfofil is egy nagyon hasznos vegyület. Azon túl, hogy a zöld növények színanyagát adja - méregtelenítő hatású, fogyasztása segíti a sebgyógyulást, erősíti az immunrendszert és csökkenti a koleszterinszintet.
  • Jótékony rostokat tartalmaz
  • Anyagcserét fokozó hatású
  • L-Theanin (egy aminosav) tartalma miatt, enyhe nyugtató hatása van

 

A matcháknak két fő típusát különböztetjük meg:

Ceremónia matcha

Japánból származik, gondos feldolgozású, tencha-ból (tiszta levél belső) gránit malomköveken őrölt, tiszta eredetű, önmagában fogyasztásra való. Ezen belül is számos minőségi kategóriával találkozhatunk. Van amelyikből híg teát (usucha) van amiből sűrű teát (koicha) és van amiből mindkettőt készíthetünk.

 

Konyhai vagy Culinary matcha

Szinte ipari termelésű tea porról beszélünk ebben az esetben. Felhasználása elsősorban az élelmiszeriparban elterjedt: sütemények, latték, fagylaltok, stb..  Ízében nagyon különböznek a ceremoniális matcháktól, így önmagában fogyasztásra nem is ajánljuk kesernyés ízük miatt.

 

Ceremoniális matcha eszközök

Chasen (matcha seprű): egítségével keverhetjük a porteát és a teavizet selymesre, habosra és csomó mentesre.

Chasaku: egy bambusz kanál ami a matcha por kimérésére szolgál. Egy közepesen púpos kanálra kb. 1g matcha por fér el.

Chawan: egy olyan tál amely alkalmas Japán matcha szertartásokhoz. Ebben az edényben készítik el és ebből is fogyasztják a matcha teát. 

Chasen tartó: matcha seprű tárolására szolgál, hogy az minél tovább megőrizze használhatóságát

Matcha eszközeinket külön kategóriába rendeztük, fedezd fel őket itt.

Matcha készítése

A ceremoniális matchát 75-80 Celsius fokos szűrt vízzel (60-200 mg/L ásványi anyag tartalom) érdemes elkészíteni.

Usucha (híg tea): 1,5-2 gramm teapor (1,5 chashaku) és 70 ml víz.

Koicha (sűrű tea): 3-4 gramm teapor és 50 ml víz.

Ha van rá módunk, szitáljuk át a teaport egy apró lyukú szitán.

Öntsük rá a vizet a teára, laza vállal, laza de gyors csuklómozdulattal, „W” mintát az ecsettel leírva, kb. 20-30 mp-ig keverjük habosra a teát vízzel. Ne nyomjuk túlságosan a chawan aljára az ecsetünket, éppen hogy csak finoman érintse azt.

Használat után öblítsük el tiszta vízzel a bambusz ecsetünket és helyezzük a tartóra, hogy formája sokáig szép maradjon.

Fedezd fel kínálatunkat és merülj el a Matchák csodálatos világában!