A fehért teák attól is különlegesek, hogy a feldolgozási folyamatuk a legkíméletesebb, ezálal a legkisebb az oxidációs szintjük is az összes teatípus közül, nagyjából 0-5% közé tehető.
Gyártás során a zsenge rügyeket a szedést követően napon vagy fedett tárolókban szárítják. Nincs sodrás, se egyéb gépi beavatkozás. A szárítás után egyből csomagolják, majd szállítják a teákat.
Miért drágább a fehér tea mint más tea típusok?
- A fehér teák betakarítása fáradságos és gondos munkát igényel. Az ültetvények eredetvédettek, a tea növény felmenőinek adatait szigorúan vezetik és őrzik.
- Csak a megfelelő időben szüretelhetők a zsenge hajtások. Március végétől április közepéig.
- Gazdag vitaminokban, ásványianyagokban és antioxidánsokban (katekin).
- A fehér teát kézzel szedik a nők, amely gondosabb, de drágább és idő igényesebb folyamat is.
- A tea gyártáshoz csak a rügyeket és az új hajtásokat használják. Egy kilogramm szálas fehér teához kb. 30.000 db rügy szükséges.
- A fehér tea termőterülete kicsi, a kereslet viszont igen nagy rá.
Legfontosabb egészségre gyakorlolt hatásai:
- Katekin tartalma megvédi a sejteket a szabadgyököktől (melyek felelősek többek közt az öregedésért, gyulladásos folyamatokért, legyengült immunrendszerért).
- Jót tesz a száj egészségének - segít megelőzni a fogszuvasodást.
- Fokozza az anyagcserét 4-5%-al, ami sportolással kombinálva még a fogyást is segítheti.
- A benne lévő vegyületek javítják a bőr egészségét, így az üdébb, feszesebb lesz.
- A zöldteához hasonlóan a keringésre is jótékony hatása van.
Elkészítése:
70-85 °C tisztított lágy vízzel öntsük fel és kb. 1-1,5 percig áztassuk lefedve, majd a további felöntéseknél növeljük az áztatási időt és a víz hőfokot. Felöntések száma: 5 vagy ízlés szerinti.
Fektess be most az egészségedbe és próbálj ki egy valódi minőségi fehér teát kínálatunkból!