A Maté tea egy tradicionális dél-amerikai különlegesség, amely manapság más kontinenseket is egyre népszerűbb, köztük Európában, Ázsiában, valamint Ausztráliában is. A maté tea fogyasztásának legismertebb módszere tradíciókon alapul és nem kell hozzá más, mint az ún. bombilla szívószál és a maté tök és meleg víz, hideg víz és a yerba maté tea.
A maté tea tradícionális fogyasztásához bombilla (szűrőként is funkcionáló) szívószál, és az alaposan átitatott üreges lopótök (maté-tök) szükséges. Ugyanakkor manapság már egyedi matá tea csészéket is lehet kapni.
Maté tea tradícionális elkészítése
Töltsük meg a maté tököt, legalább félig yerba maté teával.
A kezünkkel zárjuk le a tök tetejét és rázzuk jól össze a teát. Erre azért van szükség mert így akadályozzuk meg, hogy a poros levelek később a bombilla-szívószálba kerüljenek. Ha ez megvan, akkor döntsük meg a tököt 45 fokban, hogy a maté tea a tök egyik felébe gyűljön össze.
Tegyük a tökbe a bombilla-t óvatosan, úgy, hogy ne változtassuk meg a tealevelek féloldalas elrendezését. A bombillát úgy helyezzük el, hogy a vége az tök aljára érjen, a „szívószál-része” (kis lyukacskák a bombilla végén) pedig a tök falával szembe nézzen, és olyan távol legyen a tealevelek kupacától, amilyen távol csak lehet. Ezután fordítsuk a tököt függőleges állapotba és önstük fel 70-80 °C-os vízzel.
Euzután igyunk matét bombilla-val. Vigyázzunk arra, hogy ne kevergessük a bombilla-val a matét, hiszen annak vége könnyedén eldugulhat a porszerű és apró tealevelek darabkáitól.
Legfeljebb 10-11 újratöltés javasolt, és még a maté íze sem mosódik ki.