+36 70 578 8141      info@kaveverzum.hu     |     Ingyenes szállítás 35.000 Ft-tól

Yerba Maté

Mate tea - Természetes energia Dél-Amerikából

Fedezd fel a Mate tea varázsát, amely évszázadok óta Dél-Amerika egyik legkedveltebb itala. Ez az egyedülálló tea a yerba mate növényből készül, amely természetes energiával és számos egészségügyi előnnyel lát el.

10 termék 1 10

A Yerba Mate Dél-Amerikában honos örökzöld fafaj. 10–16 cm hosszú leveleit parázs felett megszárítják, majd felaprítják. Teájának élénkítő hatása van, ezentúl tisztító hatású is a benne lévő antioxidánsok és C-vitamin miatt. Hagyományosan 70-80°C-os vízzel készül, melyet kis lopótökből vagy pohárból szívnak fel, a bombillának nevezett szűrős, fém szívószál segítségével. Főzete jellegzetes illatú, kesernyés, enyhén habos ital. Melegen és hidegen is fogyasztják.

Yerba mate fajtái:

A yerba matenak több féle kategorizálása létezik. Ezek a kategóriák egyben stílusok is, amik megmutatják, hogy az egyes országokban milyen yerbából készült matét szeretnek inni.

  • Származási ország szerint
    • Argentin yerba mate: Füstös, nagyobb leveleket tartalmaz. Keserű, intenzív íz.
    • Brazil yerba mate: Füstmentes, sokszor teljesen porszerűvé őrölt levelek (Chimarrao), a legerősebb yerba mate. Ízben selymesebb, zöldesebb.
    • Paraguayi yerba mate: Füstös, nagyobb levelek, sok szárral és porral. Sokszor mentás ízesítésű.
    • Uruguayi yerba mate: Füstös Brazíl yerba mate. Nem teljesen porszerűvé őrölt levelek, selymes, intenzív íz.
  • Ízesítés szerint:
    • Natúr: 100% yerba mate
    • Ízesített: Szárított gyümölcsökkel, fűszerekkel, egyéb növényekkel kiegészített yerba mate.
  • Szártartalom szerint:
    • Száras (con palo/elaborada): Selymesebb, enyhén édesebb yerbák.
    • Szármentes (sin palo/despelada): Erősebb, keserűbb, intenzívebb yerbák.
  • Füstösség szerint:
    • Füstmentes (sin humo): Szinte az összes brazil yerba mate és az argentin yerbák kis százaléka
    • Füstös: Az összes paraguayi és uruguayi és a legtöbb argentin yerba mate.
    • Nagyon füstös (barbacuá): Argentínában fordul elő, ahol a mate leveleket egy hosszabban tartó füstölésnek vetik alá.

Jótékony hatásai:

  • Koffeintartalma miatt serkenti a központi idegrendszer működését, figyelemserkentő és a szellemi képességet javító, továbbá fokozza a szívműködést és a légzőrendszer működését. A matékészítményeknél nemcsak a koffein hatása érvényesül, hanem a benne lévő cseranyagoké, szaponinoké és flavonoidoké is, mert ezek módosítják a koffein hatását.
  • Az anyagcserét mintegy 10%-kal emeli. A növény pontosan nem ismert módon segít a zsírok lebontásában, ezért hozzájárulhat a fogyáshoz.
  • Teája élénkíti és ellenállóbbá teszi a szervezetet. Megfázások és influenza ellen magas C-vitamin-tartalma miatt javallt.
  • Vízhajtó hatása révén megszünteti a menstruáció előtti puffadtságot.
  • A teobromin tartalma miatt egy hosszú távú teljesítményfokozást tesz lehetővé. Sportolók is előszeretettel fogyasztják.

Története:

A maté elkészítését a guaraní indiánoktól tanulták el a spanyol és portugál gyarmatosítók, a yerba matét pedig „Hierbas del Paraguay”-nak, azaz paraguayi fűnek nevezték. Kezdetben fogalmuk sem volt arról, hogy a levelek egy őserdőben növő fáról származnak.

1645-ben a jezsuiták megkapták a yerba maté kereskedelemre vonatkozó királyi engedélyt, és megkezdték termesztését. Ezt követően a yerba maté kereskedelem fokozatosan fő bevételi forrásukká vált, ami után Spanyolország királyának adóznak. A szervezetre gyakorolt pozitív hatásai és a yerba maté értéke miatt ebből az időszakból származik az „oro verde”, a zöld arany elnevezés.

A XVIII. század közepére a yerba maté fogyasztása a dél-amerikai társadalom minden rétegében elterjedtté vált, de minden réteg a saját szokásai szerint készítette és fogyasztotta a matéteát. Például Buenos Airesben szinte minden családnak volt matéedénye. Sőt gyakran kettő is: külön az édes, és külön a keserű matéteának. A yerba maté-tea kereskedelme virágzó üzletággá vált, egészen addig, míg 1767-ben III. Károly el nem rendelte a jezsuiták kiűzését. Csak a XX. század első felében élesztették fel újra a yerba maté termesztését a régi ültetvények helyén, és csak ezt követően hódította meg újra a kontinenst.

Később Dél-Amerika több országában elterjedt, fogyasztják Argentínában, Uruguayban, Paraguayban, Brazíliában, Bolíviában és Chilében. Legnagyobb népszerűségnek Argentínában és Uruguayban örvend. Uruguayban a lakosság nagy része napközben is matézik, gyakran látni az utcán matézó embereket. A matéivás nem egyszerű szomjoltó tevékenység, de társasági esemény is. Általános, hogy az emberek másokkal közösen matéznak.

Elkészítés:

Fontos, hogy a matéhoz használt víz 85°C-nál ne legyen melegebb, mert 100 °C-on már elveszíti pozitív tulajdonságainak jó részét, és az ízében is nem kívánt jegyek jelennek meg.

  • Először a növényt belerakják a mate tökbe (körülbelül 1/2-2/3-ig). Aztán összerázzák, hogy a kisebb és nagyobb levéldarabok egyenleseten elosztódjanak a tökben.
  • Majd a mate tököt körülbelül 45 fokos szögben tartva kevés szobahőmérsékletű vízzel locsolják meg, ami arra szolgál, hogy a levelek kicsit megdagadjanak, hogy a később belehelyezett szívószál ne felszíja fel a levéldarabokat.
  • Ezt követően jöhet a 70-80 °C-os víz, amit általában teáskannából vagy termoszból töltenek. A vizet hozzáöntjük az aprított fűhöz, és ezzel készen is van a kesernyés, enyhén habos és jellegzetes illatú maté.

A hasonló, de hidegen fogyasztott ital neve tereré, aminek fogyasztása Paraguayban a legnépszerűbb.

A kesernyés íz a maté sajátja, a nem ilyen ízű maté nem is maté.