+36 70 578 8141      info@kaveverzum.hu     |     Ingyenes szállítás 35.000 Ft-tól

Disztribútor

Biztosítsd az egyenletesebb kioldódást a jobb eszpresszóért

Emeld magasabb szintre az otthoni eszpresszó készítést a különböző disztribúciós eszközökkel, amelyek alkalmazásával javíthatod az eszpresszó minőségét. A megfelelő minőségű és szemcseméretű őrlemény után az egységes őrlemény eldolgozás és tömörítés is kulcsfontosságú szerepet játszik az eszpresszó minőségének kimenete szempontjából.

11 termék 1 11
KávéVerzum ajándékutalvány
Szállítási idő:
2-5 Munkanap
5 000 Ft

Az eszpresszókészítés jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt években és számos hasznos kiegészítő került bevezetésre, amelyek támogatják a még konzisztensebb végeredményt. A különböző kávé disztribútorok is ennek a fejlődésnek a kimenetelei.

Az általunk forgalmazott eszközöket két csoportba sorolnánk: tűs disztribútorok, szintező disztribútorok.

Tűs disztribútorok

Célja, hogy az őrlés közben keletkezett rögöket homogenizáljuk és ezáltal egy egységes őrleményágyat kapjunk. Azon az elven alapul, hogy az egyégesen eldogozott őrlemény szemek között a víz egységesebbek jut át, így maximalizálva a kioldódást és minimalizálva a csatornásodás kialakulását.

A tűs disztribútorból vékony (általában 0,4-0,6 mm-es) tűk, vagy drótok állnak ki, amelyek segítségével az őrleményt körkörös mozdulatokkal át tudjuk keverni. Általában 4-6-8 tűs verziókkal találkozunk a kínálatban, de ma már megjelentek egészen innovatív, félautomata megoldások is. A mi tapasztalatunk szerint a 8 tűs verzió bizonyult a leghatékonyabbnak. A 4 tűs verzióval is elérhető a kívánt eredmény, csak egy kicsit több időt vesz igénybe a folyamat.

Használatát elsősorban azoknak javasoljuk, akik alsó vagy középkategóriás őrlővel rendelkeznek, amelyek rögöket képeznek őrlés közben. Valamint azok számára, akik világos pörkölésű kávéból készítenek eszpresszót.

Univerzális, így nem függ a géped típusától / kosár méretétől.

 

Szintező disztribútorok

Lényege az őrlemény egységes eloszlatása tömörítés előtt.  A tradicionális őrlemény eldolgozással ellentétben (ujjal vagy pálcikával történő őrlemény eloszlatás) egy jóval hatékonyabb és egységesebb végeredményt kapunk. Ezek az eszközök rozsdamentes acélból készülnek. Olyan típust válassz, ami megfelelően illeszkedik a szűrőkosár méretéhez (átmérő).

Az eloszlató talp rész mérete állítható, így a kosárban alkalmazott mennyiséghez (dose) pontosan be tudod állítani a méretet.

Ha nem nincs elég mélyre állítva az eloszlató rész, akkor megfigyelhető, hogy nem teríti ez az őrleményt egységesen (itt-ott lyukak találhatóak a felületen)

Ha túl mélyre van állítva akkor pedig nem egyenletes az őrlemény ágy.

Hogyan állítsd be a megfelelő mélységet?

Talán az egyik legegyszerűbb megoldás, ha tömörítés közben megfigyeled, hogy a tamper milyen mélyen ül bele a szűrőkosárba. Ezt a távolságot próbáld meg rávetíteni a szintező disztribútor eloszlató aljának mélységére (a beállítás legyen 1-2 mm-el sekélyebb).

 

Használhatod a két eszközt akár együtt is! Mindkét eszköznek megvan az előnye, amelyek megfelelő használatával javíthatod az eszpresszó eredményét.