Szállítási díjak   |   Ingyenes szállítás 35.000 Ft-tól (GLS) |  Hűségprogram | Bolt: Dunaharaszti Fő út 178.

Segíthetünk?  +36 70 578 8141

info@kaveverzum.hu

Kávé tömörítés

Ebben a kategóriában az eszpresszó készítéséhez találsz hasznos eszközöket, melyet segítségével tisztább munkaterület és konzisztensebb végeredmény érhető el. A tökéletes eszpresszó elkészítését az őrlemény méretén túl még számos tényető is befolyásol, mint például az őrlemény mennyisége, a őrlemény eldolgozása, valamint maga a tömörítés. A fő cél, hogy a jó végeredmény az megismételhető legyen. A kávé őrlemény rögmentesítők és disztribútorok segítségével az őrleményágyat megfelelően előkészíthető tömörítésre, ami kulcsszerepet játszik a konzisztens végeredmény elérésében.

Egy kis gyakorlással te is elsajátíthatod a helyes kávétömörítési folyamatot.

A siker kulcsa, hogy minden apró folyamatra odafigyelünk.

 

portafilter

Adagolás

Helyezd a portafiltert az őlő alá és adagold ki a szükséges mennyiséget. Ha Ha speciality kávéval dolgozol mindenképpen végezz próbamérést, hogy megfelelő mennyiség (gramm) került e a szűrőkosárba. Ha nem akkor vegyél el belőle vagy őrölj még hozzá. Ezt az eljárást nem csak speciality kávé esetén célszerű elvégezni. Fontos, hogy recept szerint dolgozunk és ha változtatunk valamin akkor tisztában legyünk annak hatásával.

 

kaveorlemeny-disztribucio

Egyengetés, disztribúció

Az adagolás után, de a tömörítés előtt még el kell simítani a kávét. ezt végezhetjük kézzel vagy eszköz segítségével is. Ennek a célja, hogy a tömörítéshez egy sík felületet kapjunk és csökkentsük a csatornásodás kialakulását ami alul vagy túloldáshoz, illetve inkonzisztenciához vezethet.

 

Az őrlőből kikerülő kávéőrlemény kisebb nagyobb rögökben összetapad, amit a simítás előtt érdemes szétoszlatni. A nagyobb szűrőkosarakhoz (58mm) már lehet kapni erre a célra gyártott eszközt, amit a portafilterre kell felhelyezni és lenyomni. Ekkor az eszközből előjönnek az acél szálat és körbe-körbe forgatva elegyengetik a rögöket. Otthoni környezetben egy kiegyenesített gémkapocs vagy hústű alkalmazása is tökéletesen megfelel erre a célra. Mindössze annyi a dolgunk, hogy körkörös mozdulatokkal átdolgozzuk a kávéőrleményt. 

 

tamper

Kávéőrlemény tömörítése

 

A kávétömörítés célja, hogy eltávolítsa a hézagokat és levegő buborékokat az őrleményában, egyenletes és sík felületet kapva, ami tökéletesen illeszkedik a portafilterbe, ezzel biztosítva, hogy a víz egyenletesen folyjon át az őrleményen.

A célja, tehát a csatornásodás elkerülése és ezáltal a megfelelő ízek kivonatolása az őrleményből.

Ügyelj arra, hogy a tamper ne legyen nedves, mert ha az őrleményszemek rátapadnak és egy lyuk keletkezik az őrleményágy tetején, akkor a víz ott az kisebb ellenállás miatt utat tör magának. Így azon a részen csatornásodás alakul ki, melynek következtében a kioldódás nem lesz megfelelő. Ugyanez a helyzet, ha az őrlemény nem egyenletesen került letömörítésre, hanem valamelyik irányba megdől az őrleményágy.

csatornasodas

Leveling tool - egy hasznos eszköz a konzisztens végeredményért

Az gyenletesen őrlemény eloszlatására fejlesztették ki a leveling tool-t, amely alkalmazásával teljesen sík és egyenes őrleményágyat kapunk. Ezután annyi dolgunk van, hogy kb 20 kg-os nyomással egy mozdulattal letömörítjük az őrleményt. Ezzel az eszközzel nagyobb konzisztencia érhető el.

 

Szűrés