Thermoblock fűtőrendszer
Kevesebb, mint 1 perc alatt a kávéfőző eléri az üzemi hőmérsékletet. A víz hőmérséklete 3 hőmérsékleti tartományban beállítható, a lefőzött kávé mennyisége pedig beprogramozható, amellyel az eszpresszó pontosan beállítható.
Manuális tejhabosító
A manuális tejgőzölő karon egyszerűen beállítható, hogy meleg tejet, forró vizet vagy cappuccino tejhabot szeretnénk készíteni. A krémesebb állag eléréséhez a gőzölőt tartsuk a tej felső részén, míg vastagabb tejhab elérése érdekében pedig merítsük a gőzölőt mélyebben a tejbe. Az ideális tejhőfok 60-65 celsius, ekkor jönnek elő az édes ízek és érhetünk el krémes állagot. A 70 fokot ne lépjük túl, mert akkor a tej megég és kellemetlen ízűvé válik.
Kezelőszervek
A vezérlőpanel 3 db háttér világított gombbal kezelhető: 1 illetve 2 adagos kávé, vlamint gőzölő funkció kiválasztása. A gombokat hosszan nyomva különböző programozható menükbe léphetünk be: vízkeménység beállítása, vízhőfok beállítása, lefőzött kávémennyiség beállítása, vízkőmentesítési program elindítása.
A kávéfőző tetején a kávéscsészéket melegíthetjük.
Szűrők (portafilter)
A kávéfőző karhoz 3 db, 51 mm-es szűrő tartozik:
- ESE POD a kávépárnás kávék készítéséhez
- 1 adagos szűrő - 7 gramm kapacitással
- 2 adagos szűrő - 12 gramm kapacitással
Kiegészítők
A csomagban az alábbi kiegészítők találhatók:
- 3 db szűrő (portafilter)
- 1 db adagoló-tömörítő kanál
- 1 db 100 ml-es vízkőmentesítő folyadék
Tuningolási tippek
Ki ne vágyna egy igazi eszpresszóra, olyanra, mint kedvenc kávézónkban kapható. A minőségi és jó eredmény számos tényezőtől függ, most azokat szeretnénk kiemelni, ami kifejezetten a Delonghi Dedica tuningolásához kapcsolódik:
- Megfelelő minőségű szemes kávé, frissen őrölve
- Kézi vagy elektromos őrlő, ami képes konzisztens eszpresszó minőségű őrlemény előállítására
- Szimpla falú, precízós eszpresszó szűrőkosár (51mm)
- Barista mérleg
- Kávétömörítő tamper (51mm)
- Alap tudás / ismeret a kávé kivonatolásával és eszpresszó készítésével kapcsolatban.
A következő hasznos kiegészítők pedig tovább javítható az eszpresszó készítési technikánk:
- Nyitott / feneketlen szűrőkar
- Tűs őrlemény disztribútor
- Puck screen szűrőlap
A megfelelő minőségű kávé
Ennek szerepét szeretnénk kihangsúlyozni, mivel elengedhetetlenül fontos a kimenetel szempontjából. Mindenképpen eszpresszó készítésre alkalmas kávét érdemes választani. Legjobb, ha friss pörkölésű kávét, vagy gasztro kávét választunk (HORECA üzletágra értékesített kávé). Közepes vagy sötét pörkölésűt. Ha kommersz kávé választása mellett döntünk akkor a csomagoláson ellenőrizzük a gyártó javaslatait és olyan kávét válasszunk, ami eszpresszó készítésre alkalmas. Itt érdemes még a lejárati időt is ellenőrizni (általában 2 év a szavatossági idő, így könnyen kiszámolható a pörkölés dátuma).
Eszpresszó képes őrlő
A gyári nyomásfokozós kosárral szemben egy szimpla falú eszpresszó kosárban a megfelelő nyomás felépülését / megfelelő lefolyás elérését a letömörített kávépogácsa tanúsítja a felső szűrőből leérkező vízzel szemben. Az olcsó őrlők nem képesek finom, egységes szemcseméret előállítására, így az eszpresszó készítés inkább átok, mint élmény.
A lenti kiegészítő termékajánlóban megtalálhatóak azok az őrlők, amelyek már képesek eszpresszó minőség előállítására.
Szimpla falú precíziós szűrőkosár
A szimpla falú kosarakkal történő kávékészítés már némi szakértelmet igényel. A minőségi végeredmény elérése érdekében fontos:
- a megfelelő mennyiségű őrlemény a szűrőkosárban
- a megfelelő szemcseméret
- az őrlemény megfelelő eldolgozása
- a konzisztens és egyenletes tömörítés
- a lefolyás
Ha a gyári karba szeretnénk szimplafalú szűrőkosarat elhelyezni, akkor elsősorban a gyári szűrőkar belsejéből vegyük ki a műanyag betétet és a széléből vágjunk le, hogy a szűrőkosarat be tudjuk helyezni. Ha ezzel nem szeretnénk bíbelődni, akkor egy kompatibilis szűrőkart szükséges vásárolni.