Szállítási díjak   |   Ingyenes szállítás 35.000 Ft-tól   |  Hűségprogram | Bolt: Dunaharaszti Fő út 178.

Blog

Milyen kávéfőzőt vásároljak?

Zsolt
Zsolt
2022.03.06 18:40
Milyen kávéfőzőt vásároljak?

Manapság egyre több háztartásban találhatunk valamilyen automata, fél-automata kávéfőző gépet. Nem csoda, hiszen a hazai kávé kultúra fejlődik és egyre többen tekintenek erre a fekete italra gasztronómiai élményként. Akár egy jó kávéházi élmény vagy az olasz nyaralás kedves emlékei idézik fel bennünk a vágyat, hogy újra átéljük az íz-élményt.

Az a kérdés, hogy milyen gépet válasszunk otthonra egy komplex témakör. Ebben a blog cikkben erre nem tudunk pontos választ adni az egyéni preferenciák és igények ismerete nélkül, ugyanakkor szeretnénk olvasóinknak iránymutatást adni a különböző gépek előnyeiről és hátrányairól.

Mivel számos kávégép típus van jelen a piacon, most elsősorban a legkeresettebbekkel foglalkozunk, mint a kapszulás, az automata, az eszpresszó valamint az E.S.E POD-os gépek.

Kapszulás kávéfőzők

Néhány éve még a kapszulás kávéfőzők rendkívül népszerűek voltak, hiszen olcsón beszerezhető gépekkel mindössze egy gombnyomásra készíthetünk kávét. Kis helyet foglal és a különböző kapszuláknak köszönhetően képes rugalmasan kiszolgálni az eltérő kávézási szokásokat. Kezelése és karbantartása pedig rendkívül egyszerű.

A kapszulába (típustól függően) 5-7g őrölt kávét töltenek. A kapszulát be kell helyezni a gépbe, majd megnyomni az rövid, vagy hosszú kávé gombot és a gép előre beprogramozott vízmennyiséget átengedi a kapszulába zárt őrleményen. Kapszulát vásárolhatunk élelmiszerboltban vagy szupermarketben, ha pedig különlegesebbre vágynánk akkor szaküzletben vagy kávézókban is kereshetjük ezeket.  

Itt megtekintgeted a KávéVerzum kapszula kínálatát.

A kapott ital minőségével viszont egyre kevésbé elégedettek a fogyasztók (híg és kevésbé testes), valamint a kapszulák ára is jelentősen emelkedett az elmúlt időszakban, nem beszélve az így keletkezett hulladékról – bár manapság egyre elterjedtebbek az alumínium és egyéb komposztálható kapszulák.

A Kapszulás kávéfőző elsősorban azok számára lehet optimális választás, akik

  • napi 1-2 kávét fogyasztanak
  • olcsón szeretnének kávégéphez jutni
  • gyorsan és egyszerűen szeretnének kávét készíteni
  • megelégszenek a kapszulás kávé minőségével (íz, testesség, frissesség, stb…)

 

E.S.E POD-os kávégépek

Az E.S.E POD nem más, mint egy 44mm átmérőjű kávépárna. A kávépárnába őrölt, tömörített kávé kerül, majd légmentesen lezárják. A POD-ot, azaz a kávépárnát egy erre a célra kialakított kávégépbe helyezzük (illetve olyan eszpresszó géppel is elkészíthetjük, amely rendelkezik E.S.E POD-os kosárral, mint, például a Delonghi Dedica), majd átengedjük rajta a forró vizet.

A kapszulás kávégépekhez képest a POD-os gépekkel készült kávék sokkal intenzívebbek és testesebbek, már-már szinte klasszikus eszpreszsó minőségűek. Másik előnye, hogy a kapszulás gépekhez hasonlóan megmarad az a rugalmasság és egyszerűség, amit egy kapszulás kávéfőző biztosít.

Az E.S.E POD-os gépek szerkezete rendkívül egyszerű, az automata – fél automata gépekhez képest jóval kevesebb alkatrész tartalmaz, így kevesebb az esély a meghibásodásra. Vízkőmentesítsük rendszeresen és ügyeljünk arra, hogy lágyított/ tisztított vizet használjuk – így sokáig hű társunk marad.

Hátrányaiként azt lehet kiemelni, hogy ezekhez gépekhez és POD-ok beszerzése kicsit körülményesebb, szinte csak szaküzletben és webshopokban kapható. A választék is jóval csekélyebb, mint a kapszulák esetében.

Az E.S.E POD-os gép azok számára lehet tökéletes választás, akik

  • napi 1-2 kávét fogyasztanak
  • kevés hellyel rendelkeznek
  • egyszerűen szeretnének egy jó kávét készíteni
  • kedvező áron szeretnének kávégéphez jutni
  • nem szeretnének elmerülni az eszpresszó készítés világában, ugyanakkor értékelhető kávét szeretnének fogyasztani

POD-os gépeinket itt találod.

 

Automata kávéfőző

Talán a jelenkor legjobban keresett kávéfőzője. A gép egyetlen gombnyomásra frissen őrölt kávéból elkészíti nekünk az eszpresszót vagy a cappuccinót mindössze néhány másodperc alatt. Egy remek technológia, ami abszolút a kényelmet szolgálja, a modern kialakítású gépek pedig a lakás díszévé válnak. A legtöbb gép rendelkezik őrölt kávé nyílással így, ha van a családban aki mondjuk koffeinmentes kávét fogyaszt, akkor az is könnyedén elkészíthető.

Az alap modellektől a high tech modellekig csak a pénztárcánk szab határ.

Ahhoz, hogy az adott kávébabból kihozzuk a legjobbat (a kapszulás és POD-os gépekhez képest) már egy kicsit értenünk kell ahhoz, hogy a különböző beállításokkal, mint: őrlési finomság, őrlemény mennyiség, vízmennyiség – miként tudjuk befolyásolni a kávé ízért. Erről részletesebben egy másik cikkünkben olvashatsz.

Hátrányaiként azt érdemes még megemlíteni, hogy az automata kávéfőzők igénylik a törődést, különben nagyon hamar a szervízben végzik. A folyamatos tisztítás és karbantartás nem csak a gép élettartamát növelik meg, hanem a lefőzött kávé minőségére is hatással van.

A gépeknek / azaz a technológiának vannak bizonyos korlátai, amivel jó, ha tisztában vagyunk:

Ne használj világos pörkölésű kávét automata kávéfőzőbe, főleg, ha kerámia őrlőkések vannak benne. A világos pörkölésű bab kevésbé porózus és hamar tönkreteszi a késeket, másrészt a végeredmény egy savtenger lesz. Ez abból fakad, hogy a világos pörkölésű kávéból nehezebb olyan kivonatot készíteni, amely egyensúlyban van (kellemes savas és édesség jellemzi), amihez nagyon finom őrlemény szükséges – amit az automata kávéfőzők őrlője nem tesz lehetővé.

A másik, amit érdemes lehet megemlíteni az inkonzisztencia, azaz az egymás után lefőzött kávék nagy valószínűséggel különbözni fognak. Ez azok számára lehet zavaró, akik 100% arabica kávét kedvelik és feketén fogyasztják. Ez azért van, mert az őrlőből az őrlemény a főzőegység belsejébe került, amit az automata mechanika összetömörít. Mivel az őrlő vezérlése idő alapú és az őrlő utáni garatban mindig marad valamennyi őrlemény, így az adag, amiből készítjük az italt nem feltétlenül egyezik meg minden adagnál. Fél grammnyi eltérés az őrleményben jelentősen befolyásolhatja a kávénk ízét. A másik tényező, hogy a főzőegység belsejébe kerülő őrlemény nem kerül egységes eldolgozásra, csupán a két dugattyú tömöríti össze a pogácsát, amelynek következtében nem lesz egységes a kávé kioldódása, így a csészénkbe kerülő ital is különböző ízű lesz.

A relatív magas bekerülési költség és a folyamatos karbantartási költség ellenére az egy adagra jutó költség csekély – így, ha kiszámoljuk akkor a kávéfőző ára akár egy év alatt is megtérülhet egy kapszulás kávéfőzővel szemben.

Továbbá azt javasoljuk, hogy aki több százezer forintot hajlandó áldozni egy automata kávéfőzőre, minőségi kávét vásároljon hozzá.

Az automata kávégépet azok számára lehet tökéletes választás, akik

  • napi több kávét fogyasztanak
  • fontos számukra a kényelem – azaz egyszerűen, egy gombnyomással szeretnének értékelhető minőségű kávét fogyasztani
  • hajlandóak törődni a gép „egészségével”

 

Automata kávégépeinket itt találod.

 

Eszpresszó kávégépek

Eljutottunk cikkünk legkomplexebb témaköréhez, a mélységekbe nem szeretnénk belemenni, mert erről könyvet lehetne írni.

Az eszpresszó gépeket két témakörre szeretnénk bontani, természetesen maradva az otthoni felhasználásra gyártott gépeknél.

 

1. Eszpresszó gépek – dupla falú kosárral – 100.000 Ft alatt

Az alap eszpresszó gépekhez dupla fenekű kosarat adnak, illetve funkcióikban is elmaradnak drágább társaiktól. A dupla fenekű kosárba helyezhetünk őrölt kávét, vagy frissen is őrölhetjük.

Ezt a kosarat crema kosárnak, vagy angolul „pressurized basket”-nek neveznek. Úgy ismerhetjük fel, hogy a kosár belső felén sok-sok apró lyukat találunk, a külső felén pedig csak egyetlen egyet. Ez azt eredményezi, hogy a kávégép felső szűrőjéből lejövő víz nem tud olyan sebességgel áthaladni azon az apró lyukon, mint amilyen sebességgel a gépből érkezik. A kosár megtelítődik vízzel és így nyomás alakul ki a kosárban, majd a nyomásnak köszönhetően áthalad a víz az apró lyukon. A kosár célja, hogy őrölt kávéból (durvább szemcseméret) vagy nem egységes őrleményből tudjuk könnyedén jó kávét készíteni. Ezekhez a gépekhez így elégséges egy olcsóbb őrlő.

 

Ezt a gépet azoknak ajánljuk, akik

  • a testesebb (klasszikus eszpresszó) kávét szeretnének fogyasztani
  • viszonylag kedvező áron szeretnének kávégépet vásárolni

2. Eszpresszó gépek – szimpla falú kosárral

Akik kávéházi élményre vágynak, vagy hobbijuk a kávékészítés egy pontos biztos eljutnak arra az elhatározásra, hogy komolyabb kávégépet vegyenek. Összeget itt nem említünk, mert határ a csillagos ég.

Ez a témakör is megérne egy külön fejezetet, hiszem számos kérdés felmerül az adott gép és őrlő kiválasztása szempontjából.

A tradícionális eszpresszó készítéséhez szimpla falú kosarat használunk, amelybe finomra őrölt kávé kerül. Az alap receptünk lényege, hogy az őrlemény mennyiségének dupláját (pl.: 15g őrlemény = 30g lefőzőtt kávé), amit 20-30 másodperc alatt készítünk el. Ennél a technológiánál az őrlemény finomságának és konzisztenciájának kulcsfontosságú szerepe van a siker érdekében.

A legfontosabb az őrlő

Szinte fontosabb, mint maga az eszpresszó gép. Fontos, hogy az őrlemény egységes (konzisztens) legyen. Egy normális őrlő ára legalább 100.000 Ft, de ez még mindig csak a belépő szint. Ha nem egységes az őrlemény, nem fogsz tudni jó és konzisztens módon eszpresszót készíteni.

 

Néhány hasznos funkció

OPV (Over Pressure Valve): ami egy túlnyomást szabályozó szelep. Lényege, hogy például a 9 bar-nál nagyobb nyomást elvezesse - ez gyártónkként változó értékű lehet.

Előáztatás: Az előáztatás lényege, hogy az őrleményágat előáztassuk, mielőtt a teljes nyomást ráengednénk. Célja, hogy elkerüljük a tömörített kávéágyon a csatornásodást (egyenetlen kioldódást) - bizonyos gépeknél ennek ideje és mértéke szabályozható. Pl.: világos pörkölésű kávéknál hosszabb előáztatási idővel célszerűbb dolgozni.

PID: Digitális termosztát, melynek segítségével a víz hőmérsékletét szabályozni tudjuk.

Flow control / nyomás profil: Komolyabb gépek esetén alap funkció lehet. A kávégép felső szűrőjéből leömlő víz mennyiségét befolyásolhatjuk, így mondjuk 6 bar-on 50 másodpercen keresztül készíthetünk kávét (jellemzően világos pörkölésű kávéknál van jelentősége)

Programozható gombok: bizonyos gépek esetében lehetőségünk van a volumen programozására. Ami lényegében annyit jelent, hogy ha megtaláljuk az optimális receptet, akkor azt beprogramozhatjuk, így a következő alkalommal nem kell manuálisan leállítani.

A konzisztens, szirupos, komplex ízvilágú eszpresszó megalkotása nem egy egyszerű feladat, sok gyakorlást és kísérletezést igényel, valamint alap eszpresszó elmélet is szükséges hozzá, mivel érteni kell az extrakciós folyamatot és valamilyen szinten ismerni kell a kávék tulajdonságait (pörkölési profil, összetétel).

 

Eszpresszó gépeinket itt találod.

 

Ha úgy érzed, hogy elindulnál az eszpresszó készítés útján, de még tanácstalan vagy, keress minket bátran az info@kaveverzum.hu e-mail címen.