French Press
A French Press vagy másnéven dugattyús eszköz rendkívül univerzális. Kedvező ára miatt igen kedvelt darab. Könnyen készíthetünk benne ízletes filterkávét, vagy főzhetünk benne teák, de még tejet is habosíthatunk! Tökéletes választás, ha egy univerzális eszközt keresel!
A French Press egy klasszikus dugattyús kávéfőző, amellyel kiváló italok készíthetőek. Egyszerű és gyors: az őrleményt és a vizet összekeverjük, áttoljuk rajta a szűrőt, amely a főzetben hagyja az olajokat és a szemcséket. Ez remek textúrát kölcsönöz a kávénak.
A kávékészítéshez a következő szükséges: Frissen őrölt, közepes vagy világos pörkölésű kávé, 90-95 fokos megfelelő oldott ásványi anyag tartalommal rendelkező víz.
Kiinduló készítési arány: 60g őrlemény szükséges 1000g vízhez (8 adag)
A kávé készítés mellett az eszköz kiválóan alkalmas szálas tea készítésére, illetve remek tejhabosító eszköz, melyet a baristág gyakran a Latte Art-hoz használt tej előállítására használnak.
Kávé készítése French Press-el
Szükséges eszközök:
- French Press
- Vízforraló
- Lágy víz
- Pontos mérleg
- Kávéőrlő
- Világos vagy közepes pörkölésű kávébab
- Kanál
- stopper
Javasolt készítési arány:
1L mennyiségre (8 adag) vetítve: 60-70 gramm őrlemény szükséges.
- Tegyünk a vizet a vízforralóba és kapcsoljuk be.
- Mérjünk ki a mennyiséghez szükséges kávébab adagot (60-70g / 1 liter arányhoz viszonyítva)
- Állítsuk be az őrlőt (ha még nincs meg a rutinunk, akkor javasolt néhány szem kávébabot leőrölni és megvizsgálni a szemcseméretet), ajánlott kiinduló szemcseméret: durva vagy közepes legyen – tengeri só méretű. Később javasolt kísérletezni, hogyan érhető el a legjobb végeredmény az adott kávébabból.
- Őröljük le kávészemeket, majd az őrlemény mennyiségét ellenőrizzük a mérlegen.
- Ha a víz felforrt, hagyjuk kicsit visszahűlni. Ha van otthon termométer vagy étel hőmérő, akkor érdemes kontrollálni a víz hőfokot. Az áztatáshoz 90-95 fokos víz szükséges.
- Melegítsük elő a French Press-t forró vízzel, majd öntsük ki a vizet.
- Töltsük bele a kávét a French Press-be
- Tegyük a French Press-t a mérlegre és tárázzuk le
- Öntsük fel a kávét 90-95 fokos vízzel, a vizet körkörös mozdulatokkal egyenletesen, lassan adagoljuk.
- Ezután indítsunk el a stoppert és hagyjuk 4 percig ázni a kávészemeket
- A 4. perc után fogjunk egy kanalat és finoman keverjük meg a kávé felszínét
- A felszínen maradó darabokat és a habot távolítsuk el
- Helyezzük a szűrőt a French Press tetejére és nyomjuk le a dugattyút amíg el nem éri a kávé felszínét. Itt álljunk meg és ne nyomjuk tovább.
- Hagyjuk további 5-8 percig ázni az őrleményt
- Elkészült a remek ital, töltsük ki pohárba (a dugattyút ekkor sem kell lenyomni)