A Kávé – A Parainema egyedi kifejezése
A Los Granadillos farm San Fernando, Nueva Segovia régiójában található, és több mint 50 éve családi tulajdonban van. Jose Ivan Agurcia Martinez irányítása alatt a farm kiemelt figyelmet fordít a fenntartható gazdálkodásra és a természetes ökoszisztéma védelmére.
Ez a tétel 100%-ban Parainema, egy különleges hibrid fajta, amelyet Hondurasban nemesítettek ki a Villa Sarchi és a Timor Hybrid keresztezésével. Bár eredetileg ellenálló képessége miatt fejlesztették, az utóbbi években az ízvilága miatt vált keresetté. Illatos, virágos aromák, élénk citrusos savasság és lágy, selymes test jellemzi.
A kávécseresznyéket 1300-1450 méteres magasságban, árnyékban termesztik, így a lassú érés során intenzív, komplex ízek alakulnak ki. A termés betakarítás után 72–360 órán át anaerob fermentáción megy keresztül zárt hordókban, folyamatosan ellenőrzött pH- és hőmérsékleti körülmények között. Ez a feldolgozási módszer fokozza a kávé gyümölcsös karakterét, miközben megőrzi a tisztaságát és kiegyensúlyozottságát. A szárítás 20 napig afrikai ágyakon zajlik, ahol a babokat felváltva érinti a napfény és az árnyék, biztosítva az egyenletes nedvességtartalmat és optimális ízfejlődést.
Elkészítési javaslatok
V60
Kávé: 18g
Víz: 300g (94°C)
Őrlés: Közepesen finom (nagyjából kristálycukor állagú)
Teljes elkészítési idő: 2:30 – 3:00 perc
- Előáztatás: Önts 50g vizet a kávéra, finoman megkeverheted, hogy minden őrlemény egyenletesen átnedvesedjen. Várj 30 másodpercet.
- Első öntés: Folytasd az öntést 150g-ig, kis, körkörös mozdulatokkal. 1:00 percnél jársz.
- Második öntés: Lassan, kontrolláltan töltsd fel 300g-ig. 2:00 percnél fejezd be az öntést.
- Lecsorgás: Hagyd, hogy az összes víz áthaladjon a kávén. Körülbelül 3:00 percnél kész.
AeroPress – (Inverted módszer)
Kávé: 20g
Víz: 230g (92-93°C)
Őrlés: Közepesen durva (nagyjából asztali só méretű)
Teljes főzési idő: 2:00 perc
- Előkészítés: Helyezd az AeroPresst fordított (inverted) pozícióba, és nedvesítsd át a szűrőt.
- Előáztatás: Önts 50g vizet, keverd meg 5-ször, majd várj 30 másodpercet.
- Főzés: Öntsd fel a maradék 180g vizet 1:00 percnél, majd ismét keverd meg 3-szor.
- Zárás és fordítás: Helyezd rá a tetőt a szűrővel, óvatosan fordítsd meg, és helyezd a csészére.
- Préselés: 1:30 percnél kezdd el lassan préselni, 30 másodperc alatt.
Bypass AeroPress (Inverted módszer)
Kávé: 22g
Víz: 120g főzéshez + 100g bypass víz (összesen 220g)
Őrlés: Közepesen finom (darált bors méretű)
Hőmérséklet: 87-89°C
Teljes főzési idő: 1:50 perc
- Előkészítés: Helyezd az AeroPresst fordított (inverted) pozícióba, és nedvesítsd át a papírszűrőt.
- Előáztatás: Önts 60g vizet, majd keverd meg 3-szor. Várj 30 másodpercet.
- Feltöltés: Önts további 60g vizet 0:45 másodpercnél, majd keverd meg ismét 3-szor.
- Zárás és fordítás: Helyezd rá a tetőt és a szűrőt, majd 1:15-nél fordítsd meg és helyezd a csészére.
- Préselés: 1:20 percnél kezdd el préselni 20-30 másodperc alatt, egyenletes nyomással.
- Bypass víz hozzáadása: Öntsd hozzá a csészéhez 100g forró vizet.
French Press
Kávé: 30g
Víz: 500g (93°C)
Őrlés: Durva – nagyjából kenyérmorzsa méretű
Teljes áztatási idő: 9:00 perc
- Víz hozzáadása: Öntsd fel az összes vizet egyszerre (500g), hogy a kávé egyenletesen átnedvesedjen. Ne keverd meg!
- Áztatás: Helyezd rá a tetőt, és hagyd állni zavartalanul 4 percig.
- Törés: 4:00 percnél óvatosan keverd meg a tetején képződött réteget egy kanállal, majd kanalazd le a felszínen maradt habot és lebegő szemcséket.
- Várakozás: Hagyd a kávét további 5 percig állni. Ez lehetőséget ad a finom szemcséknek, hogy leülepedjenek, így tisztább lesz a csésze.
Óvatos kitöltés: A szűrőt csak enyhén nyomd le, épp hogy a felszínhez érjen. Ne préseld az aljára! Lassan töltsd ki a kávét, hogy ne zavard fel a leülepedett üledéket.
A kávé élményt tovább emeli a Sáfrán Anett keramikus művésszel közösen megalkotott aroma csésze, amelyet kifejezetten ennek a tételnek a bemutatására terveztek. A formavilág és az anyaghasználat célja, hogy kiemelje a kávé érzékszervi gazdagságát, és még teljesebbé tegye az élményt.