A különleges filterkávé élményhez az alábbi ekészítési módot javasoluk.
Ajánlott kávé: Single origin speciality kávé, viágos pörkölésű
Adagolás: 60- 66 g / liter arányt tartva
A V60 Dripper használata:
1. Forraljunk fel tisztított, lágyított vizet. Eközben…
2. A V60 tölcsért (dripper) helyezzük rá közvetlenül egy serverre vagy egy pohárra.
3. A papírfilternek hajtsuk be a perforált szélét éshelyezzükszétnyitva a tölcsérbe.
4. A forró vízzel körkörös mozdulatokkal áztassuk át a papírt, és melegítsük fel a drippert, illetve a poharat vagy a szervírozó kancsót. Miután lecsöpögtt öntsük ki.
5. Kávé: Lehetőség szerint világos pörkölésű, 100% arabika (filter-keverék vagy Single Origin) kávét használjunk.
6. Őröljünk frissen, a szemcseméret durva, tengeri só méretű legyen. Az örleményt az átáztatott papírra.
7. A szettet Helyezzükt egy grammos mérlegre, kapcsoltjuk be és tárázzuk le.
Víz adagolása (4-6 módszer):
- A 4-6 módszer lényege, hogy egy felönttés alkalmával az őrlemény súlyához képest 3x-os mennyiségű vizet adagolunk.
- Összesen 5 alkalomma fogjuk felönteni
- A felöntéseket 45 másodpercenként végezzük
8. Miután a vízünk visszahűlt t 90-92 fokra elindítjuk a stopperünket és megkezdjük az első felöntést. Majd 45 másodperc múlva ismét felöntjük a szükséges víz mennyiségével
Példa: 20 gramm őrleményből készített V60 filterkávé esetén
Idő |
Mérleg kijelzője |
Vízmennyiség adagolás |
00:00 |
0g |
60g |
00:45 |
60g |
60g |
01:30 |
120g |
60g |
02:15 |
180g |
60g |
03:00 |
240g |
60g |
03:30 |
300g |
- |
9. Akkor kapunk megfelelő eredményt, ha a kávénk 3,5 - 4 perc csepeg le.
Ha túl gyorsan folyik át, akkor célszerűbb durvább őrleményt akalmazni.
Ha túl lassan folyik át érdemes finomítani az őrlemény szemcseméretén.