+36 70 578 8141      info@kaveverzum.hu     |     Ingyenes szállítás 35.000 Ft-tól

Tanulj más kultúráktól és dobd fel saját kávézási szokásaidat

Tanulj más kultúráktól és dobd fel saját kávézási szokásaidat

Egy előző cikkünkben már olvashattál az afrikai, török és kolumbiai kávékultúrákról. Ha még nem tetted, mindenképp nézd meg azt is. Most azonban kalandozzunk más térségekbe, hiszen nem értük be az előző válogatással. Szinte minden nép, ország kultúrájában, hagyományaiban megtalálható ez a csodás ital,  így bőven van még miről tanulni és mit felfedezni!  

 

Utazz velünk ismét messzi tájakra és inspirálódjunk együtt a különböző hagyományokból! 

2024.03.25 17:48 Betti
Betti

Minden út Rómába vezet!

 

Ízek, imák, szerelmek… Nem hiába játszódott  ennek az ikonikus filmnek az első része Olaszországban. Ők aztán jól tudják, hogyan kell élni! Megannyi finom étel és ital közül válogathatsz, amik közül nem maradhat ki a kávé sem! Már a 18. századra kialakult náluk a kávézás kultúrája. Azóta pedig mesterire fejlesztették kedvencüket, az eszpresszót. 

 

Röviden és erősen szeretik, tej és cukor nélkül. Elkészítésekor a forró víz nagy nyomáson halad át finomra őrölt kávészemeken. Ezért nagyon fontos egy eszpresszó képes örlő és egy megbízható kávéfőző hozzá. Körülbelül 25-30 másodperc alatt készen is van. 

 

Érdekesség, hogy nálunk nem elterjedt, hogy elvitelre vásároljanak kávét. Inkább helyben, gyorsan, állva felhörpintik az eszpresszót és már mennek is a dolgukra. Napi többször is szívesen fogyasztják, míg ezzel szemben a cappuccinot kizárólag reggeli mellé, napközben egyáltalán nem. 

 

Bár gyakori, hogy csak rohanás közben ugranak be egy-egy kávéra, híresek arról, hogy szívesen beszélgetnek hosszú órákon át kedvenc helyeiken. Szerintük fontos, hogy kiélvezzük az élet minden pillanatát, így a kávézást is - ezt mindannyian átvehetnénk tőlük! Kawaii élményben lesz részed!

Most egy teljesen más világba lépünk, ahol a képzeletnek nem szabhatunk határokat. Animék, mangák, csúcstechnológiák, cuki dolgok, megannyi különleges étel és ital. Ez mind Japán. Na de vajon ők milyen kávét isznak? A válasz a kérdésre, hogy “gyengébbet”. 

 

A favoritjuk a legtöbb európai országgal ellentétben nem a főtt, hanem  a szűrt kávé (angolul drip coffee), aminek elkészítése során fokozatosan leöntik az őrleményt forró vízzel egy speciális szűrőn keresztül. A végeredmény egyébként testességében hasonlít a nálunk is jól ismert americanora, de kicsivel mégis másabb. Ízesítésre ők sem alkalmaznak cukrot. Tejet is csak a fiatalabbak szoktak, mivel kultúrájukban keserűn inni a kávét az igazán érett, felnőttes, sőt menő viselkedés!

 

A kávéházak egyébként nagyon látogatottak,  a baráti összejövetelek fő pontja és sokan onnan is dolgoznak. Éppen ezért, ezek a helyen gyakran nagyon olcsók, a kiszolgálás és a minőség azonban ugyanolyan magas szintű. Emellett rendkívül elterjedtek a különböző tematikus kávézók is, bátran próbálj ki párat, ha arra jársz! Éld át a svéd kávézás, azaz a Fika igazi élményét!

Először is a szót ejtsd: fijká-nak. Mondhatnánk, hogy svédül ez csak kávézást jelent, de ez ennél sokkal több. Magába foglalja azt a társasági élményt, amikor az emberek megpihennek családtagjaikkal, barátaikkal vagy munkatársaikkal. Ilyenkor csak beszélgetnek és élvezik az együttlétet. Szívesen fogyasztanak jó minőségű filteres kávékat. Ezt gyakran finom süteménnyel, harapnivalóval kísérik. Olyanokkal, mint például a vetebullar (kardamomos zsemle), kanelbullar (fahéjas csiga) vagy a kladdkaka (ragacsos csokitorta). 

A fika rendkívül fontos része a svéd kultúrának, és nem csak saját otthonukban vagy kávézókban jellemző ez a tevékenység, hanem a munkahelyeken is. Úgy tartják, ezek a meghatározott kávészünetek megerősítik a munkatársak kapcsolatait, ami pozitívan befolyásolja az ottani teljesítményüket is. 

 

Ha teheted, építsd be te is ezt a szokást a mindennapjaidba! Hagyd, hogy az idő kicsit lelassuljon és kapcsolódj ki pároddal, barátaiddal vagy kollégáiddal egy finom csésze kávé mellett. Összegezve

 

Láthatjuk, hogy bárhol járunk a világban, a kávé mindig meghatározó szerepet tölt be az emberek életében. Nem csupán egy mindennapos szokásról van szó, hanem kapcsolatok teremtőjéről, élvezetek felfedezéséről, kikapcsolódásról. Javasoljuk, hogy bárhol jársz, legalább egyszer igyál meg egy csésze helyi kávét, biztosan felejthetetlen emlék lesz!

 

Ha pedig az otthonod kényelméből szeretnél különböző ízvilágokkal kísérletezgetni, akkor látogass el webshopunkra. Válogass kedved szerint kávékülönlegességeink között vagy szerezd be új kávégépedet, ami segít elhozni neked a különböző országok finom ízeit, hagyományait. Ötletekért, tanácsokért pedig olvasgasd tovább blogunkat!