Szállítási díjak   |   Ingyenes szállítás 35.000 Ft-tól (GLS) |  Hűségprogram | Bolt: Dunaharaszti Fő út 178.

Segíthetünk?  +36 70 578 8141

info@kaveverzum.hu

Blog

A legkülönlegesebb kávékultúrák, amikből előszeretettel inspirálódunk

Betti
Betti
2023.08.29 14:03
A legkülönlegesebb kávékultúrák, amikből előszeretettel inspirálódunk

Nem véletlen, hogy a víz után a legnépszerűbb ital a kávé. Bármerre kalandozol a világban, szinte biztos lehetsz benne, hogy ha törik, ha szakad, fogsz találni kávét az utad során. Az viszont már kevésbé biztos, hogy az ízvilága megegyezik a megszokott, otthonodban szürcsölgetett kávéval. Rengeteg különböző, gazdag kultúra vesz minket körül, amelyek az idő során a saját ízlésükre formálták a mennyei italt és az ahhoz társuló rituálét is. Gyere és járd be velünk a legizgalmasabb kávékultúrákat ebben a blogcikkünkben!

Az őshaza és környéke

Ha a kávé eredethelyéről van szó, akkor szóba se jöhet Skandinávia, csak a jó meleg Afrika! Egész pontosan, feltételezhetően Etiópiából indult a kávé élettörténete. Erről részletesebben már írtunk egy korábbi Facebook bejegyzésünkben.

Sokan irigykedünk az itteni kávézási szokásra, hiszen a komplett rituálé nem egy, sem kettő, de három adag kávét foglal magába. A tradíciót a kávét kínáló otthon háziasszonya nyitja meg. Forró tűz fölött egy serpenyőben addig pörköli a zöld kávébabokat, amíg a kellemes aromájuk meg nem szédítik a vendégeket. Ha készen állnak a babok, akkor mozsárban finom porrá őrli őket, majd egy kőedényben tökéletesre főzi.

Hagyományosan a társaság legidősebb férfi tagját kínálja meg először a legfiatalabb jelenlévő, ezzel is kimutatva mély tiszteletüket a legtapasztaltabb generáció iránt.

A kávé mellé természetesen sok egyéb finomság is jár. Az indzsera egy puha, lapos etióp kenyérfajta, amit előszeretettel fogyasztanak kávéval, de szintén népszerű a pörkölt árpa vagy pattogatott kukorica. Nem mondjuk, hogy elsőre nem tűnnek szokatlannak ezek a kombinációk, de akik vadásznak a különleges gasztronómiai élményekre, azoknak mindenképp javasoljuk, hogy próbálják ki!

 

“Isztambul óúóúó Isztambul…”

A török kávékultúra 500 éves múltjával az UNESCO örökségi listájára is felkerült. Egész pontosan a Türk kahvesi, ami tulajdonképpen egy gazdag, intenzív kávé elkészítésének egyedülálló módja. Az egyik legrégebbi, ma is használt kávéfőzési technika több kihagyhatatlan lépésből áll, aminek fortélyai generációról generációra szállnak.

A frissen pörkölt kávébabot hagyományosan mozsárban vagy modernebb malomban őrlik. A finom port víz és cukor kíséretében egy hosszú nyelű rézfazékban forráspont alatti hőmérsékleten melegítik. Akkor veszik le a tűzről, amikor a keverék habosodni kezd és felemelkedik a fazékban. A habra nincs szükségük, így anélkül öntik át a kis csészékbe. Amikor a zacc leülepszik az aljára, akkor készen áll a kávé a fogyasztásra.

Elengedhetetlen mellé egy pohár víz és a nagy társaság, akik sosem evés közben fogyasztják a feketét. Szigorúan csak utána, édes falatokkal, például lokummal (cukros, nyúlós sütemény) együtt isznak kávét. Ezzel viszont nincs vége a tradíciónak. A török rituálé szerint kívánni kell, majd a már kávétól mentes csészét fejjel lefelé kell fordítani. Ha teljesen kihűlt, akkor a kávézacc formájából kezdődhet az izgalmas jóslás.

Az itteni kávékultúrát, ami nem csak egy italról szól, hanem egy életstílusról, valószínűleg anno, még a térségen gyakran megforduló szíriai kereskedők alapozták meg. Az ősi hagyománynak a megőrzésében nem csak a családok és barátok közös kávékészítése, de a gyönyörű török kávéházak is nagy szerepet játszanak.

 

Hola Columbia

Nem hagyhatjuk ki a listából az egyik legváltozatosabb lakosságú dél-amerikai országot, Kolumbiát sem! Mondhatjuk, hogy az ittenieknek a vér helyett is kávé folyik az ereiben. Az egész kultúrát áthatja a kávéfogyasztás, amit mindenki élvezhet.

A régóta nehéz gazdasági helyzetben lévő országban mindegy, hogy milyen háttérrel rendelkezel, biztosan meg tudsz magadnak engedni egy feketét. Azonban korántsem biztos, hogy finom kávéról van szó, főleg, ha Tintóval találod szembe magad.

A Tintónak nem a tálalása vagy az elkészítési módja érdekes, hiszen akár sima, műanyag pohárban, szívószállal is kínálják. Ami miatt igazán fontos ezen a térségen, hogy kifejezetten a legszegényebbek pénztárcájára szabták. Hiszen a kolumbiaiak nem szeretnének senkit sem kizárni a helyi kávékultúrából.

Ennek azonban az az ára, hogy a sötét-rózsás színű, vörösbort idéző kávé (Vino Tinto, innen kapta a nevét) nem éppen jó minőségű. Leginkább egy hosszú feketekávéra hasonlít, amit rengeteg cukorral isznak a jobb ízélmény reményében. Éjjel-nappal, mindenhol árusítják, ahol csak el tudod képzelni.

Természetesen ez csak egy kávé a rengeteg, más árkategóriában beszerezhető, igazán jó minőségű kolumbiai kínálatból! Nagy részét exportálják, így a világon szinte bárki, mi is élvezhetjük a finom, latin kávékat!

A kávé iránt érzett szeretett globális szintű, még akkor is, ha a fogyasztása, rituáléja mindenhol egy kicsit másmilyen. A színes kultúrák minket folyton motiválnak, hogy újabb és izgalmasabb gasztronómiai utazásokat tegyünk egy-egy kávézás során. Ha Te is szeretnél finomságokkal kísérletezni vagy megízlelni a hagyományos, igazi kávékat, akkor nézz körül a kínálatunkban!

Reméljük érdekesnek találtad ezt a blogcikkünk is! Ha szívesen olvasnál még hasonló témákban, akkor nézelődj bátran további írásaink között!