A kávé, amelyet a Pueblo Viejo közösségben termesztenek, az El Salvador északkeleti részén fekvő Cacahuatique-hegység kávéterületén található. A hegyvidék neve „kakaókertek hegye” jelentéssel bír, ugyanis a helyi Lenka nép hagyományosan kakaót, gyümölcsfákat és kávét termesztett itt.
A 20. század végén zajló katonai konfliktusok miatt ma már csak az országos kávétermelés 4%-át adják erről a vidékről. Az itt található talaj agyagos, az éghajlat trópusi, az átlagos hőmérséklet 25 °C, az évi csapadékmennyiség pedig körülbelül 1100 mm. Ezek a feltételek tökéletesek arra, hogy a helyi kávé krémes testtel, közepes savassággal és karamellás édességgel rendelkezzen.
Az ősi erdők megőrzésre kerültek, ezt kihasználva a gazdák az erdők árnyékában termesztik a kávécserjéket. A Finca El Pinar 1998-ban alakult, a gazdaságot Rene Martinez családja alapította. A házaspár az FMLN harcosai voltak, és a fegyveres konfliktus 1992-es vége után kezdtek el átállni a szociális, politikai és gazdasági reintegrációra.
A farm négy marzanát foglal magában, amelyeket fenyves erdők vesznek körül – innen származik a farm neve. Az El Pinar gazdaságban a legfontosabb fajták a Cuscatleco és Bourbon, emellett a család narancs-, mandarin- és banánfákat is termeszt, valamint mézet is előállít.
A gazdák tudatosan törekednek arra, hogy a közösségre pozitív hatást gyakoroljanak. A kávétermelés magában foglalja a környezetvédelmi helyreállítást és védelmet, a víz-, talaj- és vadon élő állatok védelmét, valamint a helyi munkahelyek teremtését.
A feldolgozás során a legérettebb gyümölcsöket szedik le, amelyeket kézzel átmossák. Ezután magas, de árnyékos ágyakon szárítják a szemeket körülbelül 14 napig. A szárítást követően műanyag tartályokban fermentálják őket még 3–4 napig, hogy mélyítsék a szárítás során elért testességet.