Yirgacheffe Etiópia legmagasabban fekvő kávétermő területe. A terület maga néhol 4000 méter fölé nyúlik, kávét pedig egészen 2600 méteres tengerszint feletti magasságig szüretelnek. Jellemző, hogy minél magasabban termett a kávé, annál kisebb méretű cseresznyéket produkál a kávécserje. Ez azonban egyáltalán nem jelent problémát: a kis méretű babok jellemzően sokkal koncentráltabb formában hordozzák az aromákat és ízjegyeket. Épp ezért, Yirgacheffe Etiópia prémium-régiójaként is ismert.
A farmok itt minden tekintetben organikus gazdálkodást folytatnak: a kistermelők 1-2 hektáros földjeiken az öntözés és a növényvédelem is teljesen természetes körülmények között történik. A családok a kávé mellett több más terményt is tartanak, mint például mangót, papaját, afrikai szilvát. A helyi embereket „Gedeo”-knak nevezik, legnagyobb ünnepük pedig a kávé szüretet záró Gedeo új év, a Darraro. Az ünnepségre hagyományos, kék ünnepi ruhájukban vonulnak.