Szállítási díjak   |   Ingyenes szállítás 35.000 Ft-tól (GLS) |  Hűségprogram | Bolt: Dunaharaszti Fő út 178.

Segíthetünk?  +36 70 578 8141

info@kaveverzum.hu

Kotyogós kávéfőző

Az ikonikus kotyogós kávéfőző feltalálása egy olasz mérnök, Alfonso Bialetti nevéhez fűződik, majd vált népszerűvé világszerte. A mai napig több száz millió darabot értékesítettek már világszerte. A hazai fogyasztók körében is méltán népszerű, de sajnos sokan a generációkon átívelő szokásokat tartva nem megfelelően használják, melynek eredménye egy keserű kávé.

Ha szeretnéd megtudni, hogyan készíthetsz ízletes kotyogós kávét, akkor olvasd el az oldal alján található tippeket.


29termék

KávéVerzum ajándékutalvány

Szállítási idő:
2-5 Munkanap
5 000 Ft
 

Ügyelj a kávéfőző tisztaságára

Mindig tiszta kávéfőzőt használj!

Függetlenük attól, hogy mivel készíted a kávét, a tiszta eszközök és gépek használata alap, ha minőséget szeretnél elérni. Miután a kotyogó kihűlt mosd el vízzel. Ne használj mosószert és mosogatógépbe se tedd be az eszközt, mert az károsíthatja a tömítéseket. Miután elmostad, hagyd kiszáradni és csak utána szereld össze.

 

Őrölt vagy szemes kávé frissen őrölve?

Az egyik legfontosabb a kávéőrlemény mérete. A boltban kapható őrölt kávék mellett szól, hogy szemcseméretük megefelelő a kotyogós kávéfőzéshez. Hátránya, hogy mivel őrölt kávéról beszélünk, így már aromáinak nagy részét elvesztette és jóval laposabb ízvilágot kapunk, mint frissen őrölt szemes kávé esetében. Ha nem áll rendelkezésre otthon megfelelő kávédaráló (a késes kávédarálók erre a célra nem alkalmasak, mert nem tudsz egységes szemcseméretet előállítani), akkor inkább maradj az őrölt kávénál vagy pedig vásárolj egy kézi vagy elektromos kávédarálót.

 

Szemes kávé őrlése

Ha szemes kávéból szeretnél kotyogós kávét készíteni, akkor a kiinduló szemcseméret legyen finom, valamennyivel durvább, mint az eszpresszóhoz használt őrlemény mérete. 0,6-0,8 mm szemcseméret jó lehet kezdésnek. Fontos megjegyezni, ahány ház annyi ....  -ez nincs másképp a kávéval sem. Minden kávéhoz (arabica - robusta, pörkölési profil, stb...) hozzá kell igazítani az őrlőt, hogy ki tudd hozni a kávéból a legjobb ízeket. Kicsit melós, de megéri.

Kóstolj és ha nem megfelelő, akkor módosíts az őrlőn és figyeld meg a különbságet.

 

A víz

Mivel a víz 98%-a víz, így ez nagy mértékben befolyásolja a kávé ízét. Semmiképpen se csapvizet használj. Mindenképp tisztított, lágyított vizet. Erre talán a legalkalmasabb egy vízszűrő kancsó alkalmazása.

Ásványvíz - csak óvatosan, mert a legtöbb ásváyvíznek magas az oldott ásványi anyag tartalma (mg/l). Kávé készítéshez a referencia érték 140-180 mg/l, az ásványvizekben gyakran találkozunk 400+, 500+ mg/l oldott ásványi anyag tartalommal.

Mit befolyásol el? - A vízben található magnézium és Kálcium az, ami segíti a kioldódást. Ez nem más, mint az ízek, aromák és ásványi anyagok kioldása az kávéőrleményből. Röviden ez annyit tesz: ha magas az oldott ásványi anyag tartalom, akkor többet old ki a kelleténél: egy túl oldott keserű kávét kapunk. Ha alacsony az oldott ásványi anyag tartalom akkor pedig az ellenkezője egy üres, híg kávét kapunk.

 

Forró vízzel tölsd fel a kotyogót

Ez két okból is fontos. Egyrészt nem kell hossú percekig várni, hogy átfolyjon a kávé, másrészt kevesebb időt tölt el az örlemény a vízgőzben így kevésbé oldódnak ki a keseű ízek. Első a biztonság! - ügyelj arra, hogy konyharuhával vagy törölközövel fogd meg a felforrósodott alumíniumot

 

Tedd tele őrleménnyel a szűrőkosarat, de ne tömörítsd le

A kotyogó nem eszpresszó - valahol a klasszikus presszó és a filterkávék között van. A végeredmény egy erős, testes kávé.

Az eszpresszóval ellentétben a kávé nem magas nyomáson készül, hanem a felforrósodott víz tör utat magának. Ha letömörítenénk a kávét a szűrőben, akkor a víz nem tudna könnyen utat törni magának és a végeredmény ismét egy túloldott, keserű kávé lenne.

 

Hagyd nyiva a tetőt

Alacsony-közepes lángon érdemes felrakni a kotyogót a tűzhelyre. A fedelét nyisd fel így tud folyamatosan hűlni. Mivel a kotyogó magas hőfokon készül így nagyon könnyen megég a benne lévő kávé és keserű lesz.

Ügyelj arra, hogy szépen lassan folyjon át a kávé és amikor elkezd "szuszogni" azonnal vedd le a tűhelyről és helyezd egy hideg felületre vagy azonnal öntsd ki pohárba.

További tipp: ne hagy, hogy a teljes adag átfolyjon, mert a végére maradnak a keserű ízek.

 

Szűrés
Ár
 (Ft)
5 000 Ft - 37 590 Ft
Garancia
Szín
Gyártó
Típus