Speciality és kézműves kávé
Fedezd fel a kézműves és speciality kávék világát
A kézműves és speciality kávéink vibráló ízvilágát a magas minőségű terület és régió szelektált zöld kávé, valamint a pörkölőmeseterek gondos odafigyelése teszi egyedülállóvá. Válogass kedvedre és élvezd az egyedi kávéélményt.
A speciality (különleges) kávé a legmagasabb minőségű kávét jelenti. A szigorú kritériumok mentén kiválasztott kávék eseténen kiemelkedően fontos a különös földrajzi mikroklíma, a feldolgozási folyamat, a fair trade kereskedelem, a pörkölési eljárás és számos egyéb ok. A világ kávéinak mintegy 7%-a kap specialty minősítés.
A minőségi kézműves kávé jellemzői: a pörkölők gondosan válogatott, magas minőségű alapanyagokkal dolgoznak. A kávét magát általában világosabbra pörkölik, hogy a kávégyümölcsben lévő ízjegyek előtérbe kerüljenek.
Mitől lesz egy kávé Speciality (különleges) minősítésű
A zöld kávét egy 100 ponting terjedő skálán pontozzák. A speciality minősítés megszerzéséhez 80-82 pont szükséges. Általánosságban elfogadott speciality fokozatok:80-85 pont: nagyon jó, 85-90: kiváló, míg 90-100 között kiemelkedő minőségről beszélünk. A 90 pont fölötti zöld kávékat nagyon nehéz beszerezni, ezek exkluzív helyeken, illetve Barista világversenyeken jellennek meg.
Az SCA (Speciality Coffee Association) ennél jóval részletesebb specifikációt határozott meg: felállított a szabványt, ami a teljes feldolgozási folyamatra kiterjed. Erről angol nyelves részletesebben itt olvashatsz.
Manapság egyre több Speciality kávézó nyílik, ahol tényleg a legmagasabb minőséget kapják a vásárlók. A fentiek értelmében ez azt jelenti, hogy
- A zöld kávé a megfelelő mikroklímával rendelkező, kávéövben található farmról származik (fontos megjegyezni, hogy nem vegyítik más farmerek kávéival)
- A zöld kávé gondosan válogatott, hibátlan kávészemekből áll és legalább 80 pontos minősítéssel rendelkezik
- A pörkölőmesterek megfelelő tudással rendelkeznek, ismerik a zöld kávé sajátosságait, hogy kihozzák belőle a legjobb ízeket, a termőterület sajátosságait.
- Megfelelően képzett Barista, aki ismeri az adott kávé jellemzőit és a megfelelő eljárással tökéletes kávéitalt készít.
Pörkölési fokozatok