Maté vagy yerba ( ejtsd: jerba vagy argentín "tájszólásban" zserba) maté Argentínából.
Élénkítő hatású a magas a koffeintartalmának köszönhetően, ezért az energiaitalokat tökéletesen helyettesít, ráadásul nincsenek benne fölösleges cukrok, színezékek és tartósítószerek. Zsírlebontó hatású, segíti az anyagcserét.
Kiemelkedő ásványi anyag, B- és C- vitamin tartalma. Enyhén pörkölt, zöld színű, ízesítés nélküli.
Dél-Amerikából származik, Paraguay, Uruguay és Argentína nemzeti itala, de fogyasztják Brazíliában, Chilében és Ecuadorban is.
A szükséges eszközök: maté tök "calabasa", szívószál "bombilla"
Elkészítése:
- adagolás: 5-10g / 200 ml
- 70 C tiszított lágyított víz
- Felöntések ideje: 2-3 perc
- Felöntések száma: 4-6
Egyaránt felönthető meleg és hideg vízzel, azonban az első öntés meleg vízzel történjen.
