Történet és érdekesség
A Lapsang Souchong teát a legenda szerint véletlenül fedezték fel a Qing-dinasztia idején, Kr. e. 221 körül, a Fujian tartománybeli Xingcun faluban. Amikor a katonák sürgették a teatermelőket, hogy gyorsítsák fel a szárítást, a leveleket fenyő- és ciprusfa tűzén kezdték el szárítani. Az eredmény meglepően finom és illatos lett – így született meg a világ első füstölt teája. Azóta ez az eljárás a Wuyi-hegység egyik legkülönlegesebb hagyományává vált, és a mai napig kézzel őrzik titkait.
Jótékony hatásai
- Élénkíti a vérkeringést és fokozza az éberséget a fekete tea természetes koffeintartalmának köszönhetően.
- A füstös feldolgozás antioxidánsban gazdag tealeveleket eredményez, amelyek támogatják az immunrendszert.
- Segíthet emésztés után, különösen zsírosabb ételek mellé ajánlott.
- Melegítő hatása miatt tökéletes választás őszi-téli időszakban.
Tipp
A Tarry Lapsang Souchong teát érdemes kerámia vagy üveg teáskannában készíteni, mivel füstös aromája hajlamos „megtapadni” a porcelánban.
Íze jól harmonizál citrusos, mézes vagy bourbon vaníliás jegyekkel – akár koktélalapként is megállja a helyét.