A teljes kávé termesztés alatt álló terület Kenyában, 16,000 hektárra becsült. Az ültetvények nagyjából a terület egyharmadát teszik ki. Azonban, a föld legnagyobb része mezőgazdasági kisbirtokosok által használt, akik alárendelik magukat a szövetkezeteknek. Normális esetben, a kávé aukciókon kerül eladásra, amik a betakarítási időszakban hetente kerülnek megrendezésre. A vevő és eladó közti árképzést a csésze minősége és az osztályzása határozza meg, ami többnyire a bab méretétől függ. A 15/16 screen feletti kávébabok "AA" minősítést kapnak, és a maguk nemében a második legnagyobbak. A bővített "Top" vagy "Plus" megnevezés a különösen finom és összetett csésze profilra utal. A vörös vulkanikus talaj, nagy földrajzi magasságok és ideális éghajlat kombinációja döntő hatással van a kávét jellemző aroma fejlődésére. Az egyenlítőn való földrajzi elhelyezkedésnek köszönhetően, Kenyában csak kis különbség van a különböző évszakok között. Ebből adódóan, a betakarítás évente többször történik, más kávétermelő országokhoz képest. A közép-felvidék szívében elhelyezkedő, jól ismert Nyeri régió, megtalálható a Kenya-hegy nyugati széle és a Nagy-hasadékvölgy keleti vége között, és híres az ország legjobb kávéjának termeléséről. Minden kávé afrikai nap alatt szárított, az úgy nevezett "Afrikai ágyon" körülbelül 12% nedvesség tartalomig.