Szállítási díjak   |   Ingyenes szállítás 35.000 Ft-tól (GLS) |  Hűségprogram | Bolt: Dunaharaszti Fő út 178.

Segíthetünk?  +36 70 578 8141

info@kaveverzum.hu

Oolong, Pu-Erh tea

Az Oolong tea a második legegészségesebbnek tartott tea matcha tea után.

Az Oolong (vagy wulong) tea nem nevezhető sem zöld teának, sem feketének, valahol a kettő között van. A tea feldolgozási módjának köszönhetően az Oolong tea szinte rendelkezik mind a zöld tea, mind a fekete tea értékes hatóanyagaival!

Elkészítése: 85-90 °C-os vízzel felöntve, 3-5 percig lefedve érdemes elkészíteni. 4-6 alkalommal felönthető 


4termék 14

KávéVerzum ajándékutalvány

Szállítási idő:
2-5 Munkanap
5 000 Ft

Az oolong teák több száz éves történelmükkel a részben oxidált teák közé tartoznak. A legszélesebb skálán mozgó tea típus, egyes típusai a zöld teához, mások pedig a fekete teához állnak közelebb.

oolong-tea

Az oolong tea gyártásának folyamata

1. Szedés

A tea szüretelésekor az első 2-3 levelet és a rügyet szedik a friss hajtásokról, általában kézzel, de találkozhatunk gépesített szedéssel is. 

2. Fonnyasztás

A gyártási fázis következő fázisa a fonnyasztás. A tealevelek leszedésüket követően, a leveleken belüli enzimek azonnal kémiai reakcióba lépnek a levegő oxigénjével, változásnak indulnak, barnulni, fonnyadni kezdenek. Ahhoz, hogy a tealevelek sodorhatóvá váljanak, de mégse törjenek a teát 16-24 órán át természetes fonnyasztásnak teszik ki. 

3. Sodrás

Régebben kézzel, még napjainkban két récézett hengerből álló mángorló gépen végzik a tealevelek sodrását. A sodrás során a levél sejtfalai felszakadnak, így a levál felüleetére kerlünek a sejtnedvek anyagai és az illóolajok, amelyeket lehetővé teszik a fermentációt.

4. Oxidáció 

Az erjesztés vagy oxidáció során a leveleket 2-3 órára, 22-28 Cerlsius fokos hőmérséklet mellett kiterítik egy asztalra. A magas nedvességtartalmú friss levegő megváltoztatja a levelek színét. 

5. Sütés

Az oxidációs folyamat megállítására hőkezelést használnak. A teakészítő, tea termelő határozza meg, hogy mekkora legyen a levelek oxidációs szintje, meg a hőkezeléssel megállítja a folyamatot. A felelős enzimek leállnak és a tea változása megáll.

Fő Oolong termő vidékek

  • Anxi oolong: Termőhelye Fujian - Anxi, gömb alakúra sodort levelek. Kellemes virágos ízvilágú
  • Wu Yi oolong: Terműhelye Fujian - Wuyi hegység. Kivételes aromával rendelkeznek, ízesek és ásványokban gazdagok
  • Dan Cong: Termőhelye Guangdong tartomány. Egzotikus virágok, fűszerek aromájával.
  • Taiwani oolong: a sütött, érett oolongok régiója.

Az oolong tea egészségügyi hatásai:

 Természetes zsírégető hatása közel kétszer erősebb, mint a zöld teának, ezért fogyókúrázóknak remek kiegészítő. Egy kutatás szerint napi 2 csésze Oolong 10%-al növeli a zsírégetést.

  • Vérnyomás- és gyulladáscsökkentő.
  • Vízhajtó és jó a székrekedés ellen is.
  • Japánban egyszerűen szépítő teának használják, mert rendszeres fogyasztásával a bőr sokkal üdébb, fiatalosabb lesz.
  • Az Oolong tea gazdag forrása a tanninsavnak, ami a száj egészségét hivatott megőrizni. Hatására a szájban lévő sebek gyorsabban gyógyulnak és megelőzi a fogkő kialakulását is.

Szűrés
Termék státusza
Ár
 (Ft)
3 500 Ft - 5 000 Ft