Oolong, Pu-Erh teák
Az Oolong tea a második legegészségesebbnek tartott tea matcha tea után.
Az Oolong (vagy wulong) tea nem nevezhető sem zöld teának, sem feketének, valahol a kettő között van. A tea feldolgozási módjának köszönhetően az Oolong tea szinte rendelkezik mind a zöld tea, mind a fekete tea értékes hatóanyagaival!
Elkészítése: 85-90 °C-os vízzel felöntve, 3-5 percig lefedve érdemes elkészíteni. 4-6 alkalommal felönthető
Az oolong teák több száz éves történelmükkel a részben oxidált teák közé tartoznak. A legszélesebb skálán mozgó tea típus, egyes típusai a zöld teához, mások pedig a fekete teához állnak közelebb.
Az oolong tea gyártásának folyamata
1. Szedés
A tea szüretelésekor az első 2-3 levelet és a rügyet szedik a friss hajtásokról, általában kézzel, de találkozhatunk gépesített szedéssel is.
2. Fonnyasztás
A gyártási fázis következő fázisa a fonnyasztás. A tealevelek leszedésüket követően, a leveleken belüli enzimek azonnal kémiai reakcióba lépnek a levegő oxigénjével, változásnak indulnak, barnulni, fonnyadni kezdenek. Ahhoz, hogy a tealevelek sodorhatóvá váljanak, de mégse törjenek a teát 16-24 órán át természetes fonnyasztásnak teszik ki.
3. Sodrás
Régebben kézzel, még napjainkban két récézett hengerből álló mángorló gépen végzik a tealevelek sodrását. A sodrás során a levél sejtfalai felszakadnak, így a levál felüleetére kerlünek a sejtnedvek anyagai és az illóolajok, amelyeket lehetővé teszik a fermentációt.
4. Oxidáció
Az erjesztés vagy oxidáció során a leveleket 2-3 órára, 22-28 Cerlsius fokos hőmérséklet mellett kiterítik egy asztalra. A magas nedvességtartalmú friss levegő megváltoztatja a levelek színét.
5. Sütés
Az oxidációs folyamat megállítására hőkezelést használnak. A teakészítő, tea termelő határozza meg, hogy mekkora legyen a levelek oxidációs szintje, meg a hőkezeléssel megállítja a folyamatot. A felelős enzimek leállnak és a tea változása megáll.
Fő Oolong termő vidékek
- Anxi oolong: Termőhelye Fujian - Anxi, gömb alakúra sodort levelek. Kellemes virágos ízvilágú
- Wu Yi oolong: Terműhelye Fujian - Wuyi hegység. Kivételes aromával rendelkeznek, ízesek és ásványokban gazdagok
- Dan Cong: Termőhelye Guangdong tartomány. Egzotikus virágok, fűszerek aromájával.
- Taiwani oolong: a sütött, érett oolongok régiója.
Az oolong tea egészségügyi hatásai:
Természetes zsírégető hatása közel kétszer erősebb, mint a zöld teának, ezért fogyókúrázóknak remek kiegészítő. Egy kutatás szerint napi 2 csésze Oolong 10%-al növeli a zsírégetést.
- Vérnyomás- és gyulladáscsökkentő.
- Vízhajtó és jó a székrekedés ellen is.
- Japánban egyszerűen szépítő teának használják, mert rendszeres fogyasztásával a bőr sokkal üdébb, fiatalosabb lesz.
- Az Oolong tea gazdag forrása a tanninsavnak, ami a száj egészségét hivatott megőrizni. Hatására a szájban lévő sebek gyorsabban gyógyulnak és megelőzi a fogkő kialakulását is.