Yunnani nagylevelű fajtából készül. Eredetvédett termék, Kína szabályozza, hogy mely termőterületekről származó teát nevezhetik puerhnek.
Jellegzetes földes ízét az oxidációt követő posztfermentáció alatt éri el, baktériumok és mikroorganizmusok segítségével.
Egy másik elkészítési módja tradícionálisan: 4 gr tealevél / 100 ml víz. A víz 100 C-os legyen, a gyors öblítést követően többször felönthetjük. Az áztatási idők kb. 20-30 mp-esek legyenek.
A Puerh teáknak két fajtája létezik: sheng (nyers, zöld) és a shu (sötét,fermentált) puerh.
A PuErh jótékony hatásai:
- A kínai gyógyászat szerint jótékonyan hat a magas vérnyomásra
- magas vércukorszintre
- segíti az emésztést, főleg a sötét Shu Puerh fajta
- fejfájásra
- energizáló hatás