Yerba Mate elkészítése mate tökben:
Fontos, hogy a matéhoz használt víz 85°C-nál ne legyen melegebb, mert 100 °C-on már elveszíti pozitív tulajdonságainak jó részét, és az ízében is nem kívánt jegyek jelennek meg.
- Először a növényt belerakják a mate tökbe (körülbelül 1/2-2/3-ig). Aztán összerázzák, hogy a kisebb és nagyobb levéldarabok egyenleseten elosztódjanak a tökben.
- Majd a mate tököt körülbelül 45 fokos szögben tartva kevés szobahőmérsékletű vízzel locsolják meg, ami arra szolgál, hogy a levelek kicsit megdagadjanak, hogy a később belehelyezett szívószál ne felszíja fel a levéldarabokat.
- Ezt követően jöhet a 70-80 °C-os víz, amit általában teáskannából vagy termoszból töltenek. A vizet hozzáöntjük az aprított levelekhez, és ezzel készen is van a kesernyés, enyhén habos és jellegzetes illatú maté.
- Áztatási idő: 3-5 perc
- A mate leveleket többször is fel lehet önteni. Felöntések száma: 4-6
- A kész italt szűrős szívoszállal (bombilla) fogyasztják vagy átszűrik
A hasonló, de hidegen fogyasztott ital neve tereré, aminek fogyasztása Paraguayban a legnépszerűbb.
A Mate tea jótékony hatásai:
- Koffeintartalma miatt serkenti a központi idegrendszer működését, figyelemserkentő és a szellemi képességet javító, továbbá fokozza a szívműködést és a légzőrendszer működését. A matékészítményeknél nemcsak a koffein hatása érvényesül, hanem a benne lévő cseranyagoké, szaponinoké és flavonoidoké is, mert ezek módosítják a koffein hatását.
- Az anyagcserét mintegy 10%-kal emeli. A növény pontosan nem ismert módon segít a zsírok lebontásában, ezért hozzájárulhat a fogyáshoz.
- Teája élénkíti és ellenállóbbá teszi a szervezetet. Megfázások és influenza ellen magas C-vitamin-tartalma miatt javallt.
- Vízhajtó hatása révén megszünteti a menstruáció előtti puffadtságot.
- A teobromin tartalma miatt egy hosszú távú teljesítményfokozást tesz lehetővé. Sportolók is előszeretettel fogyasztják.