Kávés vegán sajttorta – édes élet mentesen is :)
Nagy sikert aratott nálunk ez az ínycsiklandozó kávés nyers-vegán sajttorta, ami nem csak hogy finom, de tej-, glutén-, cukor-, tojás- és szója mentes is. Ráadásul még a sütőt sem kell hozzá bekapcsolnod, elég ha van otthon egy jó aprítógéped.Van egy klassz alap receptem amit folyton újra gondolok, hogy milyen ízekkel lehetne még kombinálni. Így született meg ez a torta recept is a család nagy örömére, Papám 86. születésnapja alkalmából.
Hozzávalók
A tésztához:
- 220 g mandula
- 25 g kakaópor (vagy karobpor hisztamin intolerancia esetén)
- 20-25 szem datolya
- A krémhez:
- 320 g kesudió (natúr)
- 110 ml kókuszolaj
- 230 ml konzerv kókusztej (minél zsírosabb annál jobb)
- 100 g eritrit porrá őrölve (kávédaráló vagy turmix gép segítségével)
- 1 rúd vanília kikapart magjai
- dupla presszó kávé (én frissen főzött koffeinmentes Brazil kávét használtam)
- 2 ek Dr. Oetker Express zselatinfix vagy késhegynyi agaragar*
- Díszítéshez: kávébab, durvára őrölt kávé, reszelt étcsokoládé
Elkészítés
1. Nagyon fontos, hogy egy éjszakára be kell áztatni a kesudiót bő vízben. Ha ezt kihagyjuk nem fog összeállni a krémünk.
2. Elkészítjük az alapot: A mandulát 190 fokra előmelegített sütőben kb.10 perc alatt megpirítjuk, majd ha langyosra hűlt, aprítógépbe tesszük, és apró szeműre zúzzuk. Ezután mehet hozzá a kakaópor és a magozott datolya is, alaposan összezúzzuk. A masszát egy sütőpapírral bélelt tortaforma a aljába nyomkodjuk jó erősen (ha nem eléggé formázható, 1-2 szem datolyát adhatunk még hozzá). Egyenletesre simítjuk, majd betesszük a hűtőbe.
3. A krémhez a kesudióról leöntjük a vizet, lezúzzuk egy aprítógépben, majd mehet hozzá a kókuszolaj, kókusztej, eritrit és a gépben tejesen krémesre zúzzuk. Kivesszük a krém felét, belekeverjük a vaníliát és félre tesszük.
A maradékhoz öntjük a dupla kávét és a zselésítőt, ezt is jól elkeverjük. A tortaformát kivesszük a hűtőből, a belső szélére sütőpapírcsíkot vágunk, és elsimítjuk benne először a kávés-kesudiós krémalapot. Pár percre betehetjük a hűtőbe, hogy kicsit szilárdabb legyen. Majd mehet rá a vaníliás-kesus krém. Az egészet pár órára a fagyasztóba dobjuk, vagy egy éjszakára a hűtőbe.
Tálalás előtt kedvünkre díszíthetjük szemes kávé babba, durvára őrölt kávéval és reszelt étcsokival.
Jó étvágyat hozzá!
* ha agaragarral készíted azzal számolni kell, hogy azt először fel kell oldani hideg folyadékban (pl. kevés kókusztej), majd meleg folyadékba kell keverni és forralni kell 2-3 percig. Hagyni kell egy picit hűlni és csak utána keverd a zúzott kesudióhoz.