Ír-kávés krémlikőr pillanatok alatt
Gyorsan elkészíthető Ír-kávés krémlikőr receptet hoztam ami nem csak nagyon finom, de gasztro ajándéknak is szuper!
Ha imádod a kávés likőröket vagy a barátaid imádják készítsd el bátran nem fogod megbánni ;-)
Én nem fogyasztok tejet ezért vegán változatban készítettem. A tejszínt kókusztejszínre cseréltem és megsúgom szerencsére nem lett kókusz íze.
Hozzávalók:
- 100-120g barna cukor
- 500 ml zsíros tejszín (vagy kókusz tejszín)
- 100 ml tej (mandula tejet használtam)
- 1-1,5 dl presszo kávé (én szeretem, ha jó kávés)
- 1 ek vaníliaaroma vagy kivonat
- 3-400 ml whisky
Elkészítés:
1. Feltesszük a cukrot karamellizálni alacsony fokozatra duplaaljú edényben (hogy ne égjen le). Nem rázogatjuk, nem kevergetjük, türelmesen várjuk, hogy megolvadjon és szépen karamellizálódjon.
2. Közben egy másik lábosban összekeverjük a tejet a tejszínnel és a vanília kivonattal. Összemelegítjük de, nem kell felforralni.
3. Ha kész a karamell óvatosan beleöntjük a tejszínes keveréket és jól elkeverjük. Ilyenkor a karamell kicsit visszadermed, de nem kell aggódni szépen el fog benne olvadni.
4. Ha teljesen felolvadt a karamell jöhet bele a kávé.
5. Itt érdemes egyet kóstoli, hogy elég édes, elég kávés-e az íze. Azt azért vegyük figyelembe, hogy a whisky tompítani fog rajta.
6. Várjuk meg míg langyosra hül és csak az után ötsük bele a whiskyt. Érdemes először 3dl-t elkeverni benne és kóstolni. Ha szeretjük, hogy erősebb, intenzívebb az íze és az alkohol tartalma akkor mehet bele a +1dl.
7. Töltsük üvegekbe és jól hűtsük be.
Készen is vagyunk! Ha ajéndékba szánod mehet rá masni, névtábla vagy jó kívánság.
Fontos: Az alkohol egy idő után leül az aljára ezért fogyasztás előtt mindíg fel kell rázni.
Hetekig elvan a hűtőben, de általában nincs ideje megromlani. :)
Jó készülődést és Egészségedre!
*B-terv: Ha mégsem vágnál most bele a főzőcskébe még mindíg vehetsz egy Ajándék utalványt, amit letöltesz, kinyomtatsz és már mehet is a fa alá. ;-)