Karbantartás
A megfelelő kávéfőző karbantartás két okból is fontos. Egyrészt megnövelhető a kávéfőző élettartalma és lecsökkenthető a szervíz igény. Másrészt, befolyásolja a kávéfőző teljesítményét, ami ezáltal hatással van a lefőzött kávé minőségére.
A kávéfőző gépek legnagyobb ellensége a vízkő. Használja gyártó által előírt vízszűrőt, amivel lecsökkenthető a vízkőmentesítési ciklusok száma. Alkalmazzon a kávéfőző gépekhez előírt vízkőmentesítő folyadékot. Ne használjon ecetet vízkőoldaásra, mert az tönkreteszi a tömítéseket.
Általános karbantartási műveletek:
- Gyártó által előírt vízszűrő használata, amit javasolt 3 havonta cserélni.
- Kávéfőzőkhöz való vízkőoldó folyadék. A vízkőmentesítési ciklussal párhuzamosan a vízszűrő cseréje is javasolt. Vízkőmentesítést akkor célszerű elvégezni, ha a kávéfőző jelzi ennek szükségességét vagy pedig kávéfőzés közben arra leszünk figyelmesek, hogy a kávé nagyon vékony sugárban vagy szinte csepegve folyik át. Ekkor azonnal meg kell kezdeni a kávéfőző vízkőmentesítését
- Kávéolaj eltávolítás (csak bizonyos modellek esetében). Kávéolaj eltávolító tablettával a főzőegységet kell megtisztítani, ezt a műveletet célszerű 1-2 havi gyakorisággal elvégezni.
- Főzőegység zsírozása: a kivehető főzőegységgel rendelkező modelleknél a szilikon zsírozást ajánlott 2 havi rendszerességgel elvégezni a főzőegység tisztítása után.
- Tejrendszer tisztítása: Tejtartállyal rendelkező modellek esetében a tejrendszerben a tej maradványok lerakódnak és dugulást okozhatnak. Ajánlott a tejrendszer tisztítása, tejrendszer tisztító por használatával.