Szállítási díjak   |   Ingyenes szállítás 35.000 Ft-tól (GLS) |  Hűségprogram | Bolt: Dunaharaszti Fő út 178.

Segíthetünk?  +36 70 578 8141

info@kaveverzum.hu

Blog

Ismerd meg velünk a kávé evolúcióját

Betti
Betti
2024.04.19 13:19
Ismerd meg velünk a kávé evolúcióját

Imádod a kávét és már jó ideje része a mindennapjaidnak? Mi sem tudnánk elképzelni nélküle az életet, pedig volt idő, amikor az emberek egyáltalán nem így gondoltak a kávézásra. Ahogy minden más is, ennek az italnak a minősége és fontossága is rengeteget változott az évek során. 

 

Érdekel, hogyan jutottunk el idáig? Most megtudhatod, ha elolvasod cikkünket. Vágjunk is bele!

Első hullám

Amikor elkezdtek ráfüggni az emberek a koffeinre... Ezt az 1950-1970-es évekre tehetjük. Ekkoriban a kávét az élénkítő hatása miatt itták és nem a mennyei íze miatt. A minőségére annyira nem is figyeltek oda, mivel az volt a lényeg, hogy minél gyorsabban hörpinthessék fel. Kávézóknak emiatt választották a forgalmas helyeket. 

 

Nem voltak még különleges aromák sem. Amerikába például csak ekkoriban terjedt el a sűrű, intenzív olasz kávé. Egészen addig csak a szokásos, híg Americanot itták, ami most elképzelhetetlennek tűnik a mai Starbucks kultúra közepette. Viszont ez az első hullámban teljesen normálisnak számított.  Hiszen az emberek sem voltak olyan tudatos kávéfogyasztók, mint ma. Nem fektettek túl nagy hangsúlyt az élményre vagy a minőségre.

 

Ez az időszak inkább a tömeges fogyasztást hozta el nekünk. De innen már csak fejlődtünk!

 

Második hullám

Ez az időszak a ‘70-estől a ‘90-es évekig tartott. Na, itt már kezdtek jobban odafigyelni a fogyasztók arra, hogy amit megisznak, az tényleg finom is legyen. Rájöttek, hogy nem csak a koffeinforrása miatt lehet jó egy kávé, hanem az íze miatt is. Itt már jobban megmozgatta a fantáziájukat, hogyan honnan ered a kávé és milyen elkészítési módjai vannak. 

 

Egyre nagyobb hangsúlyt kapott az élmény és a minőség, ennek révén pedig kezdtek elterjedni a kávékülönlegességek (például cappuccino, latte). A kávézók többé már nem csak egy gyors megállót jelentettek a szürke hétköznapokban, hanem minőségi időtöltést is. Sokkal nagyobb hangsúlyt fektettek már például arra, hogy tiszta forrásból szerezzék be a szükséges alapanyagokat. 

 

Előretörtek a nagy kávés üzletláncok is, mint a már említett Starbucks és Costa. A kávéfogyasztási szokásaink pedig örökre megváltoztak miattuk. Egyébként nem véletlenül váltak ekkora közönségkedvencekké, hiszen az első hullámhoz képest óriási fejlődést mutattak a finom ízviláguk és a széles választékuk miatt.

 

Elkezdődött hát a kávézás élménnyé válása. Micsoda jó hír!

 

Újhullám

Ezzel elérkeztünk napjaink történetéhez. Magyarországon ez az újhullám kb. a 2010-es években jelent meg először. Nemcsak a kávézás élménye, hanem az egész ipar is egy magasabb színvonalra lépett. Gondolj csak bele, manapság már világbajnokságokat és különböző versenyeket is szerveznek a baristáknak. Komoly hivatássá vált.

 

Elterjedt az úgynevezett specialty kávé is, ami a már említett kiváló minőségű kávét jelenti. Az elkészítésük megfelelő technikát és szaktudást igényel, mondhatni igazi művészet. Fogyasztóként, ha egyedi ízélményre vágysz vagy különleges aromákkal kísérletezgetnél, akkor tökéletes választás lesz. 

 

Az utolsó szempont, amit magával hozott a harmadik hullám, hogy a mai kávékedvelők nagyon tudatosan állnak hozzá ehhez a kérdéshez. Érdekli őket a kávé eredete, a kávéültetvények körülményei és a termelők története is. Ez a hozzáállás pedig olyan kávéházakat eredményezett, amelyek már kulturális és közösségi terekké is váltak. Összegezve

 

A kávé és az ahhoz tartozó hagyományaink sok éve velünk vannak, de folyamatosan változnak, ahogy halad az idő előre. Bár egy egyszerű felhörpintéssel indult reggelente a rohanásban, mára már kifinomult, szertartásszerű program sokak számára. Megannyi személyes és hivatalos eseményt szervezünk meg egy-egy kávé mellé. Valamint széles körben elismert lett művészi és kulturális értéke is.Ha te is szeretnél ízletes kávét kóstolni, akkor keresd fel webshopunkat. Megannyi termék közül válogathatsz. Ha pedig tovább olvasgatnál, akkor irány a többi cikkünk!