+36 70 578 8141      info@kaveverzum.hu     |     Ingyenes szállítás 35.000 Ft-tól   |   Szaküzletünk Október 18-án (Péntek) 12:00-ig tart nyitva!

A “crema” a jó kávé ismertetőjele?

A “crema” a jó kávé ismertetőjele?

Vajon miről ismerheted fel a jó kávét? Talán az illatáról? Nem, nem… Inkább arról a krémes habról a tetején. Legalábbis sokan így vélik. Nem hallottál még róla? Ez olaszul a “crema”, azaz krém. 

Most beavatunk a titkába és megtudhatod, hogy valóban érdemes-e odafigyelned rá, mikor kávét készítesz vagy vásárolsz.

Olvass tovább. 

2024.06.02 18:18 Betti
Betti

Mi is az a “crema”?

Ha még nem ismered, akkor érdemes tisztáznunk ezt a kérdést. 

 

A crema egy világosbarna színű réteg, amely a frissen lefőzött eszpresszó tetején jelenik meg. A forró víz magas nyomással átfolyik a kávépogácsán, ami kioldja a benne lévő olajokat. Ezek nem tudnak elkeveredni teljesen a vízzel, így apró buborékok képződnek. Ez lesz a hab. Ennek nincs köze sem a tejhez vagy a tejszínhez, csakis a kávéhoz. 

 

Ha például otthoni kávéfőződ kotyogós, azaz alacsony víznyomással dolgozik, akkor nem is fogsz találkozni ezzel a krémes réteggel. 

 

Mitől függ a crema mennyisége?

Azt már tudod, hogy forró víz (kb. 85-94 fok közötti) és magas víznyomás biztosan kell ahhoz, hogy vastag, krémes habréteg alakuljon ki az eszpresszód tetején. Azonban ez még nem elég. Más dolgok is befolyásolják a végeredményt. Lássuk csak ezeket!

 

Kávébab termesztése és feldolgozása: Nem mindegy, hol található az ültetvény és milyen módszerekkel dolgozzák fel a babokat. A síkabb, alacsonyabban fekvő vidékeken ugyanis magasabb lesz a babok cukor tartalma, ami vastagabb cremát eredményez. A száraz feldolgozás szintén ezt támogatja, mivel több cukrot és zsírt tart magában a kávé. 

 

Kávé pörkölése: Fontos, hogy az eszpresszó mindig frissen pörkölt (de ne túl friss) kávéból készüljön, mert több szén-dioxid tud keletkezni belőle. Ez ismét a vastagabb habréteg kialakulásához fog vezetni. Minél régebbi a kávé, annál vékonyabb lesz a crema. 

 

Kávé fajtája: Meghatározó az is, hogy arabica vagy robusta kávét használsz hozzá. Alapvetően a robusta fehérjetartalma könnyebben hozzájárul a crema képződéséhez. Az arabicából készült kávén viszont vékonyabb lesz a habréteg. 

 

Tehát, ha vastag, világosbarna habréteget látsz, akkor biztos finom a kávé?

Sokan úgy vélik, hogy igen. Azonban a hab mennyisége nem feltétlenül jár kéz a kézben az ínycsiklandó ízvilággal vagy a kimagasló minőséggel. Előfordulhat, hogy egy automatából vásárolt kávé tetején is találkozhatunk vele, mégis tudjuk, hogy az nem a legjobb minőségű.

 

Bár vonzó látványt nyújt és fontos tulajdonsága egy jó kávénak, nem ez az egyetlen, ami számít. Fontos, hogy a kávébabok milyen ültetvényről származnak,  milyen a pörkölésük és, hogy milyen aromák érezhetők az italban. Sőt az is, hogy gondos odafigyeléssel és szakértelemmel készült-e el. 

 

Nem hiába számít ma már komplex tudománynak a kávékészítés és profi hivatásnak a barista munka. Még versenyeken is díjazzák a kimagasló tehetségeket. 

 

Ha Te is szeretnéd megízlelni a minőségi kávét otthon, akkor kezdőlépésként látogass el webshopunkra. Ott megtalálsz hozzá minden szükséges terméket. 

 

Ha pedig szívesen olvasgatnál még hasonló izgalmas témákban, akkor csekkold le korábbi blog bejegyzéseinket. Hamarosan ismét jelentkezünk!