Szállítási díjak   |   Ingyenes szállítás 35.000 Ft-tól (GLS) |  Hűségprogram | Bolt: Dunaharaszti Fő út 178.

Segíthetünk?  +36 70 578 8141

info@kaveverzum.hu

Szűrőkosarak

Ebben a kategóriában eszpresszó gépekhez tartozó szűrőkosarakat találhatóak.

A piacon többféle kialakítású és formájú szűrőkosár található. A dupla falú kosarakat elsősorban őrölt kávéra fejlesztették ki, kialakításuknak köszönhetően őrlemény behelyezése nélkül is felépül 8-9 bar nyomás a kávégépben. A szimpla falú kosarakat használjuk a klasszikus eszpresszó készítéhez, ahol az őrlemény szemcseméretének pontos beállítására van szükségünk ahhoz, hogy a megfelelő nyomás felépüljön az eszpresszó gépben. A szimpla falú kosrakból megkülönböztetünk szimpla (7-8g), dupla (14-18g) és tripla (20-24g) adagos kosarakat. A kosárméret kiválasztásának fő szempontja az adag, amivel dolgozni szeretnénk.


18termék 118

KávéVerzum ajándékutalvány

Szállítási idő:
2-5 Munkanap
5 000 Ft

Dupla falú szűrőkosarak

A dupla falú kosrakat alapjában véve iparilag előre őrölt kávéhoz tervezték. Úgy ismerhetjük meg, hogy a kosár belső felébe belepillantva sok lyukat látunk, viszont kívülről nézve az alján csak egy lyuk található. Mivel egy apró lyuk található az alján, így ez a kosár képes nyomást felépíteni anélkül, hogy kávét tennénk bele. Ezért is hívják angolul "pressurized basket"-nek. A haladó eszpresszó készítésben nem használjuk ezeket a kosarakat.

Szimpla falú kosarak

A haladó eszpresszó készítéséhez mindenképpen szimpla falú kosárra van szükségünk, amelybe frissen őrölt finom szemcseméretű kávéőrlemény kerül, ami megfelelő ellenállást tanúsít a vízzel szemben és így kialakul az optimális nyomás. A végeredmény egy komplex, kiegyensúlyozott kávé vastag crema-val a tetején.

Egy adagos kosarak

Az egy adagos (szimpla falú) kosarat a nívós kávézókban dolgozó, illetve a szakmát magas szinten űző home baristák sem preferálják kialakítása miatt. Fő oka, hogy nem lehet vele olyan konzisztensen jó kávét készíteni, mint a dupla adagossal. Ez a kialakítása miatt van így. Mivel a szűrő "V" alakú, így a tömörítés nem lesz egységes és gyakran alakulnak ki csatornák. Azért kapott "V" formát, mert a kevesebb mennyiséggel így lehet azonos szemcseméret mellett felépíteni a megfelelő nyomást a gépben. Ha egyenes falú kosár lenne, mint a kétadagos testvére, akkor egy vékony lapos pogácsát kapnánk, amelyhez sokkal finomabb őrleményre lenne szükségünk, hogy megkapjuk a megfelelő lefolyási sebességet.

Ez nem azt jelenti, hogy az egy adagos kosárral nem készíthetünk jó kávét, csupán azt, hogy sokkal nehezett dolgunk van. Tapasztalataink szerint pontosan el kell találni az adagot - azaz a lényeg, hogy felső szűrő és az őrleményágy között optimális maradjon a hely.

 

Több adagos kosarak

Manapság egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a kosarak kialakítására (ami főleg az újhullámos kévékészítésnek köszönhető). A különböző precízós kosarakat gyártó céget (Reneka, VST, IMS, stb..) folyamatosan fejlesztik kínálatukat, hogy a piaci igényeknek megfeleljenek.

A kosár gyártója a tesztek alapján meghatározza az optimális adagot (pl.: 16-18g). A kosár kiválasztásakor ez egy jó támpont lehet részünkre (általában ezek az adatok közepes körkölésű kávéval készülnek), így sötét kávé esetén inkább az alsó tartomány, míg világos pörkölésű kávé esetén inkább a felső tartomány lesz számunkra irányadó.

A kosár kiválasztásánál az adag legyen az első számú szempont amit meghatározunk. Kialakítás szempontjából pedig találhatunk teljesen egyenes falú kosarakat - egyesek erre eszküsznek, mert így a víz egységesebben járja át a pogácsát, a szűkített kialakítású kosrakhoz képest.

 

 

Szűrés
Termék státusza
Ár
 (Ft)
1 790 Ft - 12 490 Ft
Gyártó
Méret