A eszpresszó készítése közben megfigyelhető, hogy történt e csatornásodás az őrleményágyban. Ha az extrakció közben a kávé nem áll össze körülbelül 4 másodpercen belül egybefüggő sugárrá, vagy lefolyás közben spriccelésre lennénk figyelmesek, akkor biztosak lehetünk benne, hogy csatornásodás történt.
A csatornaképződésnek több oka is lehet, mint például:
- inkonzisztens őrlemény
- túl finom őrlemény
- túl erős tömörítés
- nem megfelelő őrlemény eldolgozás / disztribúció
Különböző barista eszközökkel javítható az őrlemény eldolgozás, így a csatornaképződés esélyének lecsökkentése:
- Tűs disztribútor
- szintező disztribútor
- rugós tamperek
Gyakran ismételt kérdések
1. Nem áll össze egy sugárba a lefolyás, mint a videókon
Lehetséges hiba ok: Durva őrlemény
Megoldás: őrölj finomabbra, amíg el nem éred az egységes lefolyást.
Lehetséges hiba ok: Nem friss a kávé, döglött a kávé
Megoldás: friss pörkölésű kávét vásárolj, vagy kifejezetten eszpresszó készítésre alkalmas kávét használj. Segítség kell? keresd ügyfélszolgálatunkat az info@kaveverzum.hu e-mail címen
Össze vissza spriccel lefolyás közben
Lehetséges hiba ok: csatornásodás, kialakulásának több oka is lehet: túl finom őrlemény, nem egységes őrlemény, nem egységes őrlemény eldolgozás, nem egységes tömörítés, nem megfelelő előáztatás, nem friss kávé
Megoldás: megfelelő eszpresszó minőségű őrlemény, friss pörkölésű kávé, egységes őrlemény eldolgozás ás tömörítés
Lehetséges hiba ok: egy finom őrlemény szemcse részben eldugaszolta az egyik lyukat, ezért spriccel
Megoldás: gyakran hisszük azt, hogy csatornásodással van dolgunk, közben az egyik vándorszemcse miatt tapasztalunk spriccelést az egyenletes lefolyás mellett. Ha a kávé ízében nem tapasztalunk ízhibák, hagyjuk figyelmen kívül a jelenséget.
Vizes marad az őrlemény teteje
Lehetséges hiba ok: kevés az őrlemény a kosárban
Megoldás: Az őrlemény-adag pontos beállítása. Tipp: a tömörített pogácsa és a felsőszűrő között kb 2 mm hely az optimális távolság. Ha ennél jóval kevesebb, akkor a pogácsa nedves, iszapos. Ha ennél kevesebb akkor az őrlemény hozzáérhet a felsőszűrőhöz.
Lehetséges hiba ok: túl finom őrlemény
Megoldás: őrelmény durvítása
Nem a kosár közepén, hanem az egyik szélén folyik le a kávé
Lehetséges hiba ok: ferde tömörítés
Megoldás: tömörítési technika javítása vagy olyan tamper megvásárlása, ami biztosítja az egységes tömörítést