Moringa mint szuper élelmiszer?
A moringa fa - magyarul lóretekfa vagy tormafa - szubtrópusi fafajta, melyet főleg Észak-Indiában termesztenek több, mint 4000 éve.
Gazdag hatóanyag tartalmának köszönhetően sok tanulmányban "csodafa"-ként is emlegetik.
A moringa fa levele egy igazi vitamin bomba, bőségesen tartalmaz ásványi anyagokat: foszfor-, a cink-, a vas-, a kálium-, a réz-, magnézium és vitaminokat: A-, B6-, B12-, E- és K-vitamin. Rostokban és fehérjében is gazdag.
Jelentős tápanyagtartalmának köszönhetően, rendkívül jó élettani hatást gyakorol:
- az alvásra,
- a szívre,
- a vesékre,
- a májra
- a vérre és
- a hasnyálmirigyre.
Szederlevél
Megelőzi a belek gombás betegségeinek kialakulását, megakadályozza a béltartalom erjedését, csökkenti a bélhurutot. Csökkenti a termelődő epe mennyiségét, miközben a termelt epét eredményesebb hatásúvá teszi; ezáltal epe problémák, emésztési gondok, a máj gyulladásos állapotaimnak ellátásában jótékony hatású. A nyirokrendszer és a vér tisztítója.
Csalánlevél
Vértisztító, segíti a fokozott méreganyag kiválasztást és kiürülését. Jótékonyan hat reumatikus betegségekre, köszvényre, izületi gyulladásra. Tele van vitaminokkal és ásványianyagokkal, jelentős a vas tartalma.
Borsmenta
Javítja az emésztést, csökkenti a puffadást, hidegen fogyasztva csillapítja a hányingert, megfázás esetén csökkenit a nyálkahártya gyulladását, izzasztó hatású, oldja a menstruációs görcsöket. Nyugtatja az idegeket, segít enyhíteni a stresszt, fejfájást, szédülést és a migrént.
*A fenti ajánlások nem helyettesítik az orvosi tanácsadást! Betegség esetén mindíg kérje ki orvosa véleményét!