
Minden, amit a kávéőrlésről tudni érdemes
Mi a tökéletes kávé titka?
Kávékészítési eljárástól és recepttől függetlenül a három legfontosabb dolog, amire mindenképpen oda kell figyelni:
- megfelelő minőségű víz
- kiváló minőségű, friss pörkölésű kávébab
- közvetlenül a felhasználás előtt, megfelelő szemcseméretre őrölt kávé
Ebben a cikkünkben az őrlés fontosságáról és az ajánlott őrlési finomságáról olvashatsz.
Az őrlés fontossága
Először is nézzük meg, hogyan is készül a kávé. Az őrleményt általában leforrázzák vízzel (kivéve a Cold Brew eljárás), a forró víz találkozik a kávészemcsékkel, majd kioldódnak belőle különböző anyagok: aromák, ízek, koffein és különböző vegyületeket.
Az őrlési finomság állításával a szemcseméretet befolyásoljuk, ami pedig hatással van arra, hogy a forró víz mekkora felületen érintkezik ezekkel a szemcsékkel. Minél nagyobb felületen érintkezik a forró víz a kávészemcsével, azaz minél finomabbra őrölt kávét használunk, annál intenzívebb a felszíni kioldódás. Ebből következik, hogy minél durvábbra őrüljük a kávét, azaz nagyobb szemcseméretet hozunk létre, annál gyengébb kávét kapunk.
A megfelelő kávéőrlő kiválasztása
Szögezzük le, hogy az egyszerű késes kávédarálók nem alkalmasak erre a célra, mivel egyrészt nem állítható a szemcseméret másrészt nem homogén szemcseméretet kapunk.
A megfelelő kávédaráló legfőbb tulajdonságai (lehet kézi vagy elektromos)
- egyenletes szemcseméretre őrölje a kávét
- állítható a szemcseméret finomsága
- ne égesse meg a kávébabot
A megfelelő kávédarálót attól függően kell kiválasztani, hogy melyik elkészítési módszert részesíted előnyben, és milyen gyakran iszol kávét.
Kézi és elektromos kávéőrlők a Kávéverzumtól
Miért számít a szemcseméret?
Fent már megemlítettük a szemcserméret és a víz kölcsönhatását. Ezen felül a különböző kávékészítési eljárásokhoz az alkalmazott technológia és áztatási idő miatt különböző szemcseméret ajánlott. Néhány példa:
Ha finomra őrölt kávét teszel egy Hario V60-ba. Mi történne ekkor? - a kávé elkészülne, viszont a finom szemcsék miatt a papírszűrő hamar eltömődne. Mi a helyzet a French Press esetében? - nos a szűrőn a finom szemcsék áthaladnának és zaccos italt kapnál, nem beszélve a túláztatott kávéról.
A különböző alternatív eljárásokról további BLOG bejegyzéseinkben olvashatsz.
Őrlési finomságok és kávékészítési eljárások
Nagyon finom őrlés - Török kávé
A legfinomabbra őrölt kávét a Török kávé elkészítése során alkalmazzák. A szemcseméret liszt finomságú. ezt a finomságot más eljáráshoz nem javasoljuk.
Finom őrlési – Eszpresszó kávé
Kissé durvább őrlésű, de még mindig nagyon finom szemcseméretet használunk az eszpresszó technológiával elkészített italok esetében. A szemcseméret tapintása a konyhai finom sóra emlékeztet, de egy kicsit még annál is finomabb.
A kávédaráló beállítása itt rendkívül fontos tényező. Az őrlő pontos beállításhoz szükséged lesz egy pontos konyhai vagy patikamérlegre, valamint egy időmérő eszközre (lehet a telefonod). A stopperrel az átfolyási időt, míg a mérleggel a lefőtt ital tömegét kontrollálhatod. Az alapbeállítás, hogy az őrölt kávé megfelelő tömörítése után, 30 ml presszó kávénak 20-30 másodperc alatt kell lefolynia. Ezután az őrlési finomság beállításával tudsz kísérletezni a tökéletes végeredmény elérése képen.
Ha túl finom az őrlemény és/vagy erősen tömörített a pogácsa, akkor víz lassan folyik át, így szükségesnél több minden oldódik ki. A végeredmény: sötét, keserű ital
Ha túl durva és/vagy lazán tömörített a pogácsa, akkor gyorsan átfolyik a szemcsék között a víz, a végeredmény: híg, íztelen, gyenge ital.
Kotyogós kávéfőző
A szemcseméret legyen durvább, mint a presszó kávék esetében, de finomabb, mint a filterkávék esetében. Ha nagyon finomra őröljük a kávét akkor a végeredmény keserű, kellemetlen ital lesz.
Illetve a kotyogós kávéfőzőn nem szivattyú nyomja át a vizet, hanem a forrásban levő víz általi túlnyomás. Figyelembe kell venni, hogy a kávé a vízzel érintkezve eléggé megdagad, és ekkor nem tud a tartályból felmenni a víz, előbb-utóbb kifúj a biztonsági szelepen.
AeroPress
Az Aero press eljárás esetében a finom szemcsemérettől egészen a közepes, közepesen durva szemcseméretig bármelyiket alkalmazhatod.
Filteres kávé, Hario V60, French Press-es eljárással készített italok
Ezekhez az eljárásokhoz a közepesen-durva, illetve durvára őrölt szemcseméretet kell alkalmazni. A szemcsék mérete a tengeri sóval megegyező méretű
Cold Brew
A Cold Brew, azaz a hideg áztatással készített kávékhoz extra-durva szemcseméret alkalmazása ajánlott, ami már szinte a borsszemekkel megegyező méretű.
Összeállítottunk egy kávéőrlési táblázatot, ami segítséget nyújt a megfelelő szemcseméret és alkalmazott technológia kiválasztásában.
Mindezek mellett fontos megjegyezni, hogy az őrlési finomság beállítása függ az alkalmazott kávé tulajdonágaitól, illetve a pörkölési eljárástól. Így ezeket, mint referenica értékeket használjátok és kísérletezzétek ki az adott kávébabhoz illő legjobb beállítást.
Tippek
- ha kísérletezel az őrlési finomsággal, akkor 3-4 kávébabod tegyél az őrlőbe és ellenőrizd a szemcseméretet
- a recept elkészítéséhez szükséges mennyiséget (grammban) mérd ki és ezt tedd az őrlőbe – mindig annyit őrölj le, amennyit el is fogyasztasz.
- kávébabot ne hagyd benne az őrlő tartályába
- Az őrlőtárcsákat mindig tisztítsd meg
Kellemes kávékészítést kívánunk!
A Kávéverzum csapata