Szeretjük a kávénkat forróan, jegesen, hosszan vagy röviden, habosan vagy sűrűn, és otthon is ugyanolyan minőséget szeretnénk, mint amilyet a kedvenc kávézónkban kapunk. De mi alapján válasszunk kávét a saját otthonunkba?
A kávét vásárlás előtt fontos figyelembe vennünk néhány szempontot. Először is, milyen ízvilágot szeretnénk elérni? Választhatunk intenzív, markáns kávét, vagy éppen lágyabb, gyümölcsösebb ízvilágot. Emellett figyeljünk a kávé eredetére is: egyes országok kávéi különleges aromákat és karaktereket hordoznak magukban.
Az otthoni kávékészítéshez elengedhetetlen kellékek közé tartozik a jó minőségű őrölt kávé és a megfelelő kávégép vagy filteres eszköz. Fontos, hogy tisztában legyünk a kávégépünk vagy filteres készülékünk működésével, hogy kihozhassuk belőle a legtöbbet. Például egy kávéfőző gép esetében figyeljünk a megfelelő vízhőmérsékletre és a kávé adagolására.
A kávé minőségének és ízélményének szempontjából fontos a megfelelő szemcseméret kiválasztása is. A kávégép típusától és a kívánt kávéfajtától függően válasszunk finomabb vagy durvább őrleményt.
Végül, ha habos tejes italokat szeretnénk készíteni, ügyeljünk a tejhab készítésének módjára és minőségére is. A megfelelő tejfajta kiválasztása és a tejhabkészítő technika befolyásolja a végeredmény krémességét és könnyedségét.
Összességében az otthoni kávékészítés számos apró részletre odafigyelést igényel, de ha figyelembe vesszük ezeket a szempontokat, otthon is élvezhetjük a kávézás művészetét, és készíthetünk magunknak kiváló minőségű kávékat, amelyek méltók a legjobb kávézók kínálatához. James Hoffmann barista világbajnok, akit a világ legjobb kávészakértőjének tartanak, új könyvében megosztja velünk a legjobb kávé elkészítésének titkait a kávéfőzés alapjaitól a különböző kávétípusokig.
"Nagyon örülök, hogy megszületett, és már magyarul is elérhető James Hoffmann könyve, hiszen abszolút hiánypótló a szakmánkban. Lenyűgöző részletességgel érint minden témát a Hoffmannra jellemző könnyedséggel és egyszerű, mindenki számára könnyen érthető magyarázatokkal. Ajánlom azoknak, akik még csak most kezdenek ismerkedni a kávés világ rejtelmeivel, de a több éves tapasztalattal rendelkezők számára is hasznos és érdekes olvasmány. A tanítványaimnak is jó szívvel ajánlom majd."
Kiss Döníz, a Coffee Education Center alapítója, társtulajdonosa és barista oktatója, a könyv magyar szaknyelvi lektora