Szállítási díjak   |   Ingyenes szállítás 35.000 Ft-tól (GLS) |  Hűségprogram | Bolt: Dunaharaszti Fő út 178.

Segíthetünk?  +36 70 578 8141

info@kaveverzum.hu

Blog

Tények és tévhitek a kávéról

Betti
Betti
2023.06.26 15:04
Tények és tévhitek a kávéról

Hmm…  friss, zamatos kávéillat! Hát ki tudna neki ellenállni? Nem csoda, hogy akár mindennap örömmel, már-már talán túlzott élvezettel fogyasztjuk. Segít, hogy könnyebben induljon a napunk, hogy ébren maradjunk a kajakóma után is, hogy legyen egy kifogásunk beszélgetni valakivel.

Összességében bárhol és bármikor jól esik egy csésze kávé és nélküle nem is teljes egy nap. Ezért érthető, hogy amikor előjönnek különböző, ijesztő tények a mellékhatásairól, akkor sokszor inkább nem akarunk róluk tudomást venni vagy még tagadjuk is őket anélkül, hogy komolyan utánanéznénk.

Mi készen állunk rá, hogy leleplezzük a rémtörténeteket és tisztázzuk a valódi aggodalmakat! Összeszedtük a legriasztóbb és legelterjedtebb tényeket a kávéról és azt kell mondjuk, hogy jó hírünk van!

Valóban káros?

Nem. Ez a rövid válasz a kérdésre, de azért ennél sokkal összetettebb a dolog. Nem mindegy, hogy kinek milyen az egészségügyi állapota és mennyi kávét fogyaszt egy nap. De ha nem küzdünk komoly problémákkal és tartjuk a napi maximum 2-3 csésze adagot, akkor nincs mitől félnünk. Persze, a kávé minősége sem utolsó kérdés. Érdemes mindig ellenőrzött forrásból vásárolnunk, az otthoni kávéfőzéshez pedig megfelelő vizet használnunk. Erről, egész pontosan a megfelelő „kávé vízről” egy korábbi blogcikkünkben olvashatsz.

 

Tévhitek, amik többé nem fogják elvenni a kedvedet a kávézástól

Rossz a szívünknek. Talán a leggyakrabban felmerülő és minden kávéfogyasztót félelemben tartó kérdés, hogy vajon a szívünk biztonságban van-e? Számos kutatási eredmény alapján szeretnénk megnyugvást adni, hiszen kimutatható, hogy a koffeinfogyasztás nem növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, nem okoz szívritmuszavart, sőt, nem növeli a koleszterinszintet sem.

Kismamáknak tilos. Igaz, hogy a terhes nők szervezetében lassabban bomlik le a koffein, ezért a megszokott adag káros hatással lehet a kisbabák fejlődésére. A felhalmozott koffein csökkentheti a születendő gyermek súlyát és extrém fogyasztása növeli a vetélés és halva születés kockázatát. Szóval valóban komoly hatásai vannak, de ehhez tényleg elképesztő mennyiségű kávét kell inni. A napi 1-2 adag csésze vagy maximum 200 mg koffein nem okoz problémát.

Kiszárít. Tény, hogy vízhajtó hatása van, de mérsékelt mennyiségben nem képes olyan kárt okozni bennünk, amitől a kiszáradás fenyegetne. Sőt az elektrolithiány vagy túlmelegedés miatt sem kell aggódnunk, mivel a koffein csak a sejtek közötti terek víztartalmát csökkenti, a sejten belüli folyadék mennyiséget nem befolyásolja. Azt se felejtsük el, hogy egy csésze kávé 98%-van víz.

 

Akkor senkinek sem káros?

Ahogy fentebb is említettük, mindenkinek más az egészségügyi állapota, ahhoz mérten kell ügyelnünk a kávéfogyasztásra. Aki érzékeny a koffeinre, az enyhe vérnyomás-emelkedésre számíthat akkor is, ha csak egy kis csészével iszik, de szerencsére ez is csak átmeneti mellékhatás. Nagyobb kárt okoz, ha a kávéhoz egészségtelen szokásokat párosítunk. Ilyen a cigarettázás, a kevés mozgás, a nem megfelelő étrend vagy ha hosszú távon a nem elegendő vagy nem jó minőségű alvást egyre több kávé fogyasztásával próbáljuk ellensúlyozni.

Tehát általánosságba véve egészséges életmód mellett a mértékletes kávéfogyasztás nem káros. Ennél még jobb hír, hogy kifejezetten pozitív hatásai is van a szervezetünkre!

 

A kávé jótékony hatásai, amiket imádni fogsz

Cukorbetegség elleni fegyver. A kávé antioxidánsokban és ásványi anyagokban gazdag, ezért javíthatja a szervezetünk inzulinérzékenységét. Kifejezetten a 2-es típusú cukorbetegséghez kapcsolódó magas vércukorszint csökkentésében segít. Azonban, ami a leginkább érdekes ebben, hogy a koffeinmentes kávé és tea esetében is tapasztalták a pozitív hatásokat. Ezért pontosan nem tudhatjuk, hogy mi okozza ezt, de nem a koffein.

Szív- és érrendszer védelmezője. Korábban említettük, hogy nem káros a szívünkre, azonban a 65 év felettiek körében kifejezetten jótékony hatással van a kávé. Kisebb a szív- és érrendszeri betegségek kockázata akkor, ha időskorban rendszeresen fogyasztunk koffeintartalmú italokat, ellentétben azzal, ha egyáltalán nem, vagy csak keveset kávéznánk.

Komoly kórok megelőzője. A kávéfogyasztás csökkenti a Parkinson-kórra jellemző káros fehérje lerakódást, ráadásul a benne található antioxidánsok csökkentik a daganatos betegségek, a gyulladásos és a májbetegségek kockázatát is. Az Alzheimer-kór kialakulásának elkerülésében is segít.

Felpörget és fiatalít. Nem csupán arról van szó, hogy aktívabbnak és éberebbnek érezzük tőle magunkat, de kimutatható, hogy valóban serkenti az agyműködést, ráadásul fokozza az anyagcserét is. Emellett olyan hasznos anyagokat juttat a szervezetünkbe, mint a B3 vitamin és aminosav, ami szó szerint fiatalító hatással van ránk, hiszen feszesíti a bőrünket és erősíti az immunrendszerünket.

 

És ez még nem minden!

Persze, jó arról olvasni, hogy igazából nincs mitől tartanunk. Nem egy olyan bűnös élvezetről van szó, ami az ördögtől származik, ezért csak komoly mellékhatások árán élvezhetnénk. Sőt, kutatások is alátámasztják, hogy bizonyos esetekben kifejezetten jól járunk azzal a pár csésze feketével. De nem csak a szervezetünket tartjuk szem előtt egy kávézás során.

Valódi közösségkovácsoló ereje van, segít a kapcsolatépítésben és a saját belső békénk megtalálásában is, pláne hétfő reggel.

Ha szeretnéd barátaidat, családtagjaidat, kollégáidat is megnyugtatni, hogy nincs félnivalójuk a kávétól és maximálisan tiszta lelkiismerettel fogyaszthatják, akkor küldd el nekik ezt a kis olvasmányt, majd válogass kedvedre a minőségi, különleges kávékínálatunkból itt, a honlapunkon!