Segíthetünk? +36 70 578 8141    |  Ingyenes szállítás 35.000 Ft-tól

Hogyan készíts saját kávévizet

Hogyan készíts saját kávévizet

Korábban már írtunk a megfelelő víz fontosságáról. Ebben a Blog bejegyzésben viszont konkrét „recepteket” hoztunk nektek, hogy hogyan készíthettek saját kávévizet otthon.

 

Miért készítsünk saját kávévizet?

Célunk a megfelelő kivonatolás (extrakció) elérése, ami nem más, mint az íz, aroma és ásványi anyagok kivonása az őrleményből. Az extrakciót számos dolog befolyásolja, mint például az őrlemény mérete, áztatási idő, a víz hőmérséklete, a nyomás és természetesen a víz összetétele.

2022.11.04 19:48 Zsolt
Zsolt

A vízben számos oldott anyag található, ezek közül azonban a kalcium és a magnézium az, ami segíti a kávé kivonatolását. Ha ezek hiányoznak a vízből, akkor a kávénk alul oldott lesz. Ellenben, ha túl sok van belőle, akkor az túloldott kávét eredményez.  Továbbá a túl kemény víztől a kávéfőző is hamar vízköves lesz.

Egy másik fontos tényező, amire figyelmet kell fordítanunk, az a víz pH értéke, amely optimális esetben semleges kémhatású 7,0. A savas kémhatású (0<7,0 pH-nál alacsonyabb értékű) víz savas kávét eredményez, míg a lúgos kémhatású (7,01 – 14 közötti pH értékű) vízzel készített kávé tompa, unalmas ízvilágot eredményez.

 

Vágjunk is bele…

Világszerte számos kávévíz recept létezik. Ezekből gyűjtöttünk össze néhányat, amit otthoni körülmények között is könnyedén elkészíthetünk, illetve alapanyagait a közeli boltokból egyszerűen beszerezhetjük.

1. Szűrt víz: Fontos, hogy olyan szűrt, lágyított vízzel dolgozzunk, ami oldott ásványi anyagoktól mentes. Ez lehet boltban vásárolt desztillált víz vagy olyan víztisztító berendezés által megszűrt víz, ami mindent kiszűr a vizünkből.

2. TDS mérő (ajánlott): Az összes szárazanyag tartalmat kimutató eszköz. Ez megmutatja az összes oldott ásványi anyag tartalmat ppm-ben (part per million) vagy mg/L-ben, azt viszont nem jelzi, hogy milyen ásványok találhatóak a vízben. (Bármilyen víz minőségét be lehet vizsgálni vele a csapvíztől az úszómedencéig. Kb. 3000-4000Ft az ára az interneten.)

3. Grammos mérleg: Mivel gramm pontossággal kell kimérni a hozzávalókat, fontos egy pontos, grammos mérleg megléte.

4. Epsom só (magnézium-szulfát): Bio boltokban megvásárolható. Ezzel fogjuk beállítani a víz keménységét / oldott ásványi anyag (magnézium) tartalmát.

5. Étkezési szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát): Bio vagy élelmiszer boltokban megvásárolható. Ezzel szabályozzuk a víz alakitását, amivel a víz pH értékét tudjuk szabályozni.

 

 

Receptek

A kávévíz elkészítéséhez két oldatot fogunk készíteni, majd ezeket egymással és ion cserélt vízzel vegyítve fogjuk készre keverni.

 

 •  Magnézium oldal - keménységet befolyásoló oldat:

1 liter desztillált / tisztított vízben oldjunk fel 2,5g Epson sót.

 

 • Szódabikarbóna oldat – alkalitáshoz járul hozzá (ez tompítja a savasságot)

1 liter desztillált / tisztított vízben oldjunk fel 1,7 g étkezési szódabikarbónát.

 

 1. recept: SCA specifikációk szerint

 1 Liter mennyiséghez:

 • 40,1g szódabikarbóna oldat
 • 68,6g magnézium oldat
 • 891,3g desztillált / tisztított víz

 

 2. recept: Scott Rao féle kávévíz recept

Az SCA recepthez képes magasabb magnézium tartalommal rendelkezik.

1 Liter mennyiséghez:

 • 50,1g szódabikarbóna oldat
 • 75,7g magnézium oldat
 • 874,2g desztillált / tisztított víz

 

3. recept: Melbourne recept

Ez egy nagyon lágy víz receptje, ami hosszú filterkávékhoz, cupping-hoz vagy sötét pörkölésű kávéból készült eszpresszókhoz javasolt.

1 Liter mennyiséghez:

 • 11,5g szódabikarbóna oldat
 • 23,7g magnézium oldat
 • 964,8g Desztillált / tisztított víz

 

Vízkészítés folyamata

Mérjük ki a szükséges mennyiségű epsom sót és szódabikarbónát, majd adjuk hozzá az ioncserélt vízhez. Ezután rázzuk fel. Így el is készült oldatunk.

 

Ezután külön-külön mérjük ki az adott recepthez szükséges oldatokat, majd töltsük őket egy nagyobb edénybe. A receptnek megfelelően öntsük fel a szüksés mennyiségű deisztillált vagy szűrt vízzel.

 

Ezzel el is készült a kávévizünk!

Ha eddig csapvízből készítetted a kávédat megfigyelheted mennyivel ízesebb lesz a kávéd egy jobb vízzel. :)

Tipp: Én az oldatokat 2 literes flakonokban, a bekevert kávévizet pedig 5 literes ballonban tárolom.

 

Jó kísérletezgetést kívánok mindenkinek!