Szállítási díjak   |   Ingyenes szállítás 35.000 Ft-tól (GLS) |  Hűségprogram | Bolt: Dunaharaszti Fő út 178.

Blog

Tuningold fel Hario őrlődet néhány apró trükkel

Zsolt
Zsolt
2023.05.21 18:07
Tuningold fel Hario őrlődet néhány apró trükkel

A Hario Mini Mill Slim Plus kézi kávédarálót sokan választják első őrlőjüknek kedvező ára miatt. Mindössze 10-12 ezer forint szemben egy Comandante-val ami 100 ezer környékén mozog. Ne is akarjuk egymáshoz hasonlítani a két őrlőt, mert csak különbséget találnánk köztük.

Ugyanakkor a Hario Mini Mill Slim Plus / Mini Slim PRO a legtöbb felhasználó számára elégséges, viszont van egy nagy hibája: az őrlemény inkonzisztenciája, azaz vegyesen találkozunk durva és apró őrleménydarabokkal, amelynek következtében bizonyos esetekben túloldott - keserű ízek, más esetetkben pedig alulfejlett kávét kapunk, így az eredmény bosszantó lehet.

Viszont van egy jó hírünk! Néhány egyszerű megoldással egységesebb őrlemény érhető el, ami hozzásegít a jobb végeredményhez.

A problémát főként két alkatrész okozza

Az őrlő tengelye és a külső kerámia őrlő tárcsa nincs megfelelően a helyére rögzítve, azaz instabil így elmozdul. Megfigyelhető, hogy az elmozdulás következtében a tengely / őrlő tárcsák nem centrikusan helyezkednek el, így a kisebb-nagyobb rések miatt kaptunk finomabb – durvább szemcséket.

hario-mimi-mill-orlo-problema

A képen is jól látható, hogy az őrlőtárcsák nem centrikusan helyezkednek el.

 

A Megoldás: hézagolás

 1. lépés: tengely hézagolása

A tengely hézagolását egyszerűen megoldhatod egy réteg cellux ragasztószalaggal. Először is szereld szét az őrlőt, majd töröld meg papírtörlővel a tengelyt, végül jöhet a ragasztószalag.

 

2. Lépés: külső kerámia őrlőtárcsa hézagolása

Az őrlőtárcsa hézagolásával kapcsolatban több lehetőséged is van: ugyanúgy használhatsz celluxot, vagy Duct- tape-et, vagy ahogy én is csináltam egy gumi tömítőgyűrűt húztam rá.

Ha a ragasztószalagok mellett döntesz, akkor minden egyes réteg felragasztása után ellenőrizd a hézagot. Folytasd addig a rétegek felragasztását, amíg stabil nem marad az őrlőtárcsa. 

Én egy 28 mm x 1,5 mm-es O gyűrűt húztam rá az őrlőtárcsára, ami így tökéletes hézagolást biztosított.

A ragasztószalag rétegek felhordásánál ügyelj arra, hogy hagyd szabadon a bemart részeket és a ragasztószalag az őrlőtárcsán se lógjon túl.

Végül szereld össze az őrlőt.

 

A példa kedvéért az „upgrade” folyamatát dokumentáltam. Nézzük meg az eredményt.

A bal oldali kép a tuning előtti, a jobb oldali pedig az utána lévő állapot. A képeken is látható, hogy a tengelyek elhelyezkedése sokkal egységesebb lett.

Mindkét beállítással készítettem egy-egy adag őrleményt, hogy össze tudjuk hasonlítani az eredményeket. Az őrleményeken megfigyelhető, hogy a szemcseméretek  egységesebbbek lettek a "tuningolás" után. Azt azért érdemes megjegyezni, hogy még egy professzionális őrlővel sem tudunk pontosan ugyanolyan szemcseméretet produkálni. A "tuningolás" lényege az volt, hogy a szemcseméret varianciáját csökkentsük, így kapva egy konzisztensebb végeredményt, ami végül finomabb kávét eredményez.

Van egy nagyon hasznos eszköz, amit mindenkinek ajánlok, mert segítségével néhány szem kávé leőrlésével be tudjuk állítani az őrlőnket, főleg akkor, ha egy újonnan vásárolt darabbal van dolgunk és még nem ismerjük a beállításait.

A Kruve Brewler egy multifuincionális mérőeszköz. Segítségével megmérhető az zöld kávé mérete, az őrlemény szemcsemérete (micronban megadva), illetve egy skálázott mérőszalag is található rajta. Jóval egzaktabb az összehasonlítás, mint a cukor, tengeri sól búzadara méret...

 

A teszt során az öt őrlési fozokattal készült őrlemény méretét lemértem referencia értéknek. Így nagyjából te is be tudod lőni, hogy hova érdemes állítani az őrlőt 1-1 elkészítési eljáráshoz.

  • Espresso   2-4 klikk
  • AeroPress  4-6 klikk
  • Kotyogó / Moka  4-6 klikk
  • V60 6-10 klikk
  • Cold brew 14-16 klikk

Sikeres tuningolást és jobb kivonatolást kívánunk!

KávéVerzum