Szállítási díjak   |   Ingyenes szállítás 35.000 Ft-tól   |  Hűségprogram | Bolt: Dunaharaszti Fő út 178.

Blog

Hogyan hozd ki a legjobbat automata kávéfőződből

Zsolt
Zsolt
2022.08.09 20:31
Hogyan hozd ki a legjobbat automata kávéfőződből

Elégedetlen vagy a lefőzött kávé minőségével? Híg és gyenge kávé - vagy éppen ellenkezőleg - kellemetlen, keserű, égett ízt érzel?

Számos ismerősöm keresett már meg hasonló panasszal és a legtöbb esetben a nem megfelelő beállítás vagy karbantartás okozta a problémát.

Ha tudni szeretnéd, hogy hogyan állítsd be kávéfőződet megfelelően és hogyan érde el azzal a legjobb eredményt? Akkor tarts velünk, megmutatjuk mire érdemes odafigyelned!

A kávéfőző karbantartása

Nem szeretnék belemenni a karbantartási műveletek részleteibe, mert azt a használati útmutató szakszerűen leírja. Helyette inkább szeretnék egy átfogó képet adni a karbantartási folyamatokról és azok fontosságáról.

A kávéfőző karbantartása és tisztántartása két okból is fontos. Egyrészt, a megfelelő karbantartással megnöveled szeretett kávéfőződ élettartamát, mely így hosszú évekig szolgálhat. Másrészt így biztosíthatod, hogy a kávéd mindig ízletes legyen. Vegyük sorra a legfontosabb tényezőket.

 

A Víz minősége

A kávéfőzők gyári csomagolásában találunk egy vízkeménység mérő indikátort. A használati útmutatóban leírtak szerint mérd meg a víz keménységét és alkalmazd a megfelelő beállításokat.

Ha lehetőséged van rá akkor lágyított vizet használj, (pl: vízszűrő kancsóval, vagy ha olyan megszállott vagy, mint én akkor saját vizet is készítesz :) ). Az automata kávéfőzőkhöz használd a gyártó által előírt vízszűrőt. A legtöbb gép esetében ezt használattól függően cserélni is kell.

A csapvízben található klórt és nehéz fémeket célszerű kiszűrni, valamint a kemény víz is okozhat károkat. A nem megfelelő víz egyrészt negatívan befolyásolja a kávé ízét, másrészt a kávéfőző hamar elvízkövesedik. Ez csökkenti a bojler kapacitását, hőmérséklet problémákat, illetve dugulást okoz. Ha megfelelő vizet és vízszűrő is használsz ritkábban kell foglalkoznod a vízkőmentesítéssel.

Vízkőmentesítés

Fontos, hogy ne ecetet használj a kávéfőző vízkőmentesítésére, hanem a gyártó által előírt folyadékot. Tudom, hogy az ecet hatásos, de tönkreteszi a tömítéseket, utána viheted szervízbe vagy javíthatod a gépedet.

A kávéfőző általában jelzi, hogy mikor kell vízkőmentesíteni. Ha a kávé lassan folyik át, akkor ne habozz, azonnal állj neki a feladatnak. Vedd elő a használati utasítást és kövesd az ott leírtakat. Amennyiben vízszűrő is van a gépben ügyelj arra, hogy azt is cseréld ki. (kivéve az olyan modelleknél, ahol nem kell vízszűrőt cserélni). Átlagosan 1000-1500 lefőzött kávéadag után célszerű elvégezni a vízkőmentesítést. Ezek alapján ki tudod számolni az átlagos napi kávéfogyasztás alapján, hogy milyen időközönként szükséges a műveletet elvégezni.

vizko-lerakodas

Főzőegység tisztítása

A legtöbb automata kávéfőző rendelkezik kivehető főzőegységgel. Ő az automatizált „mini barista", aki letömöríti a kávédat végül átengedi az őrleményen a forró vizet. Heti rendszerességgel vedd ki és folyó víz alatt öblítsd át, töröld meg, majd miután megszáradt helyezd vissza a gépbe. Így biztosíthatod, hogy nem dugul el és mindig finom kávét főz. Bizonyos típusú gépek esetében a főzőegység nem távolítható el, ebben az esetben használj tisztító tablettát.

fozoegyseg-tisztitas

Az általunk is forgalmazott kávéfőzőkhöz karbantartó anyagot, illetve komplett karbantartó csomagokat itt tudsz vásárolni.

 

Őrlő és vízhőfok beállítása az alkalmazott kávéhoz

4 dologra kell odafigyelned, ami beállítás szempontjából jelentősen befolyásolhatja a kávé ízét:

  1. az őrlemény szemcsemérete: finom vagy durva
  2. a vízhőmérséklet
  3. az átfolyási idő, ameddig az őrlemény a vízzel találkozik: tehát a kávé hossza
  4. a kávébab pörkölése

 

Általánosan elmondható, hogy sötét pörkölésű kávébab esetén durvább, míg világos pörkölésű kávé esetén finomabb őrleményt érdemes használni. De vizsgáljuk meg egy kicsit konkrétabban.

A fent említett 4 tényező pontos beállítása a kioldódást befolyásolja (másnéven extrakció, ami a nem más, mint a kávé őrleményből kioldódó szilárd anyagok, gázok: íz, aroma, testesség). Így a kávé a nem megfelelő beállítás következtében lehet alul oldott: híg, gyenge, vagy éppen túl oldott: keserű, erős.

 

Én a következő sorrendben szoktam beállítani a gépeket.

 

Vízhőmérséklet beállítása

A legtöbb automata kávéfőzőn beállítható a víz hőmérséklete. Általában: alacsony – közepes – magas. Ez körülbelül 90-95 Celsius közötti tartományt jelent.

A vízhőfokot a felhasznált kávébabhoz és elkészítendő italhoz kell beállítani.

Világos pörkölésű kávé esetén magas hőmérséklet, míg közepes vagy sötét pörkölésű kávé alkalmazása esetén közepes vagy alacsony hőmérsékletet kell alkalmazni. Hosszú kávé főzése esetén is a közepes-alacsony hőmérsékletet célszerű választani.

Ha nem megfelelő a kávé íze (pl.: keserű, égett), akkor a vízhőfok legyen az első, amit megnézel és beállítasz.

automata-kavefozo-beallitas

 

Az őrlő beállítása

Rövid italok fogyasztása esetén (pl.: eszpresszó, risztrettó) az őrlőt finomra állítsd be. Ha sötét pörkölésű kávét használsz, akkor ne a legfinomabbra, hanem egy kicsit durvábbra célszerű állítani. Én mindig a legfinomabb őrleménnyel kezdek, majd lefőzök egy eszpresszót és megkóstolom. Ha kissé kellemetlen keserű, égett ízt érzek akkor kicsit állítok az őrlőn (durvábbra), majd újra kóstolom, addig amíg a legjobb ízharmóniát meg nem kapom.

Az őrlő állításánál ügyelj arra, hogy csak akkor állítsd, ha a kávébab tartály üres, vagy ha az őrlőmotor éppen működésben van. Ha álló helyzetben van az őrlő vagy babszemek vannak az örlő fejek között amikor állítanád, kárt tehetsz a gépben - amit ugye szeretnél elkerülni.

Hosszú kávé fogyasztása esetén durvább őrleményt használj. Ha vegyesen fogyasztotok rövid, illetve hosszú kávét, akkor az arany középút lesz a nyerő: állítsátok az őrlőt közép állásba.

orlo-beallitas

Intenzitás, azaz a le őrölt kávémennyiség szabályozása

Még egy beállítási lehetőség, amit minden gyártó másképp hív (pl.: kávéerősség, aroma funkció, intenzitás, stb…) Ez nem más, mint a le őrölt kávé mennyiségének szabályozása – automata kávéfőzők esetén kb 7-12 gramm közötti skálát jelent. Gyenge kávé esetén érdemes növelni az őrlemény mennyiségén, míg túl intenzív kávé esetén csökkenteni kell az adagot. 

Kísérletezz bátran, hogy megtaláld a számodra legjobb eredményt!

Az is előfordulhat, hogy már mindent megpróbáltál, de a végeredmény egyszerűen pocsék. Érdemes megfontolni, hogy másfajta kávét is kipróbálj. Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz kávét igyunk!

Ne ragadj le egyfajta kávénál, fedezz fel új ízeket, aromákat.

Nézd meg kávékínálatunkat és fedezz fel új kávékat itt.

Ha kérdésed lenne a beállításokkal kapcsolatban vagy éppen kávéfőzőgép vásárlása előtt állsz és segítségre lenne szükséged vedd fel velünk a kapcsolatot a weboldalunkon található e-mail címen. Szívesen segítünk, amiben csak tudunk.

 

Bízom benne, hogy hasznosnak találtad cikkünket. Ha igen, akkor „Like”-old a bejegyzést az oldal tetején. Kövess minket facebookon és iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig értesülj a legújabb cikkekről és újdonságokról.