A eszpresszó készítésénél a papírszűrők használata több szempontból is előnyös:
1. Ha a szűrőkosár alján alkalmazzuk, akkor a papíszűrő felfogja az őrlemény szemeket így azok a kosár szűrőjét nem tömítik el, így a víz gyorsabban, szabadabban jut át az őrleményágyon. Ennek következtében finomabb őrleményt alkalmazhatunk, amellyel így magasabb extrakció / kivonatolás érhető el.
2. Ha a papírszűrőt a letömörített pogácsa tetejére helyezzük akkor a nyomás felépülése után az őrleménydarabok nem tapadnak fel a felsőszűrőre, így az tiszta marad.
A papírszűrő tehát alkalmazható a szűrőkosár alján, illetve tetején valamint mind a két helyen egy időben.
Arra érdemes odafigyelni, hogy a szűrőkosarak mérete eltérő a kosár alsó, illetve felső részén. Ezeket érdemes rendelés előtt megmérni.